Internațional

VIDEO. SUA desemnează grupul rus Wagner drept organizație criminală internațională

Statele Unite ale Americii au desemnat grupul paramilitar rus Wagner drept organizaţie criminală internaţională, a anunţat vineri, 20 ianuarie, Casa Albă, denunţând activităţile acestei grupări în Ucraina, relatează AFP.

„Wagner este o organizaţie criminală care comite vaste atrocităţi şi abuzuri ale drepturilor omului”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, menţionând că gruparea de mercenari are aproximativ ”50.000” de persoane desfăşurate în Ucraina, în principal deţinuţi condamnaţi în Rusia.

”Continuăm să considerăm că grupul Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de persoane desfăşurate în Ucraina, între care 10.000 de mercenari şi 40.000 de deţinuţi”, într-o asemenea măsură încât acest lucru a provocat ”rezerve” din partea Ministerului rus al Apărării cu privire la ”metodele sale de recrutare”, declarat Kirby, relatează Agerpres.

De asemenea, responsabilul a anunţat că Washingtonul va lua măsuri suplimentare împotriva grupului Wagner după desemnarea de vineri a grupului ca organizaţie criminală.

Totodată, el a făcut, referire și la imaginile din satelit care arată trenuri ruseşti care se îndreaptă spre Coreea de Nord pentru a furniza echipamente pentru grupul Wagner.

Menționăm că gruparea paramilitară este condusa de Evgheni Prigojin, numit și „Bucătarul lui Putin” şi este foarte activă în luptele intense pentru capturarea oraşului Bahmut, din estul Ucrainei. Dacă va fi cucerit, Bahmut va deschide armatei ruse drumul spre alte oraşe din Ucraina, aflate mai la vest, în special Kramatorsk, un important centru industrial şi administrativ din regiunea Doneţk, aflat în continuare sub controlul Kievului, potrivit surselor citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *