Social

VIDEO. SUA oferă 200 de milioane de dolari pentru reabilitarea Cimitirului Evreiesc din Chișinău

Statele Unite ale Americii oferă 200 de milioane de dolari pentru reabilitarea Cimitirului Evreiesc, amplasat pe strada Milano din Capitală. Urmează lucrări de restabilire a capelei mortuare, a mai multor morminte vechi și cercetări științifice, a anunțat ambasadorul Logsdon, alături de ministrul Culturii Sergiu Prodan și membrii comunității evreiești din Republica Moldova, tranmsite Realitatea.md.

Astfel, SUA aduce elogiu și oferă sprijin culturii diverse a Moldovei, afirmă șeful misiunii diplomatice americane.

„Statele Unite oferă 200 milioane de dolari, pentru a finaliza lucrările topografice, cercetările istorice și restaurarea siturilor. Acest proiect este exemplu concret al respectului poporului american pentru istoria și cultura diversă a Moldovei”, a declarat ambasadorul Kent D. Logsdon.

De asemenea, Sergiu Prodan a îndemnat să conștientizăm ce s-a întâmplat în secolul XX și să nu repetăm greșelile din trecut. În opinia sa, comunitatea evreiască a jucat un rol important în crearea patrimoniului Moldovei.

„Comunitatea evreiască a jucat rol cardinal în ceea ce se numește patrimoniu comun al societății Republicii Moldova. (…) După restaurarea bisericii Adormirii Maicii Domnului de la Căușeni, cea mai importantă frescă a cultului ortodox în Moldova, vom restaura casa mortuară a cimitirului evreiesc. E vorba despre conștientizarea a ceea ce s-a întâmplat în secolul XX, astfel încât în secolul XXI să construim o societate bazată pe respect.

Începând cu 2001, fondul ambasadorilor SUA pentru conservare culturală a finanțat în Moldova proiecte de peste 1,5 milioane de dolari. Este vorba inclusiv despre Biserica Adormirii Maicii Domnului din Căușeni, a fost promovat folclorul Găgăuzei și dansul tradițional moldovenesc și a fost sprijinit Muzeul Național de Istorie a Moldovei, potrivit lui Kent D. Logsdon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *