ExterneUcrainaUE / Nato

VIDEO. Summitul CPE: Garanțiile de securitate pentru Ucraina trebuie să fie diferite de statutul de membru NATO, afirmă Scholz

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a declarat joi, 1 iunie, la Chişinău, că Ucraina şi aliaţii săi sunt încă ”foarte departe” de a fi capabili de a asigura pacea în această ţară, dar a adăugat că orice viitoare garanţii occidentale pentru Ucraina trebuie să fie diferite de statutul de membru NATO, relatează Reuters și Agerpres.

”Dată fiind situaţia actuală, nu este vorba despre aderare… Cu toţii trebuie să ne concentrăm pe cum putem să sprijinim Ucraina individual”, a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de lângă Chişinău.

De asemenea, fiind întrebat și despre posibilele garanţii de securitate care ar putea fi furnizate Ucrainei, Scholz a afirmat: ”Trebuie să fie concepute într-un asemenea mod încât să asigure Ucrainei securitatea de care are nevoie în contextul pericolului de a fi atacată şi să stabilizeze ţara în acelaşi timp (…)”.

Mai devreme în cursul zilei de joi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a pledat cauza aderării ţării sale la NATO şi a cerut statelor membre să ia o decizie clară privind primirea sau nu a Ucrainei în Alianţă.

Totodată, liderul de la Kiev a spus că Ucraina doreşte garanţii de securitate dacă aderarea la NATO nu este posibilă pentru moment, dar a insistat că garanţia de securitate cea mai bună este apartenenţa la NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Alt lunatic in Bundestag. Stiati ca sinteti arestati si interogati, in cel mai bun caz amendati daca-i criticati pe teroristii astia? Germania, Franta, Belgia, UK, Spania, Olanda, etc. Mai recent lunatica din Chisinau. Asta este “democratia si libertatea cuvintului” pe care o vind prostimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *