Actualitate

VIDEO/ Tancuri și blindante cu misteriosul semn „Z” se aproprie de Ucraina

Potrivit News.com.au, este vorba despre o „explozie puternică” la o conductă de gaz lânga Lugansk, care ar fi fost provocată în urma unei acțiuni de sabotaj, a declarat Tatiana Bogorodko, șeful Luhanskgas, care administrează gazoductul. De asemenea, au început să se facă speculații despre ceea ce ar putea planifica Rusia, dupa ce un simbol misterios a fost vazut pe vehiculele lor militare care se aduna la graniță.

Pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini care arată peste 200 de tancuri și lansatoare de rachete rusești îndreptandu-se spre granița cu Ucraina – notează sursa citată.

Conform surse, în înregistrarea video apar vehicule militare care ar circula prin Bershakovo, la aproximativ 10 kilometri de graniță.

Aric Toler, un reporter de la Bellingcat, un grup de jurnalism de investigație din Țările de Jos, a remarcat că unele vehicule rusești, doar unele, au fost marcate cu un pătrat alb și un „Z” deasupra. El spune că, deși grupul său de jurnalism „a monitorizat aceste lucruri, fara oprire, timp de 8 ani”, habar nu are ce sunt și nici nu le-a vazut pana acum.

„Așadar, mă aștept la ce-i mai rău”, a spus jurnalistul.

Unii s-au referit la acest simbol drept „echipa Zorro”, în timp ce alții au speculat că semnele de rău augur sunt o modalitate de a se asigura că rușii își pot deosebi propriile vehicule de inamicii lor. Această practică a fost folosită de Aliați în al Doilea Război Mondial, pentru a reduce posibilitatea ca soldații să tragă asupra forțelor „prietenești” – fiind folosită și de forțele din Marea Britanie și SUA în Primul Război din Golf.

O sursă militară din Kiev a declarat pentru The Sun că tactica sugerează că „pregătirile finale sunt finalizate”.

„Este vital ca orice forță de atac să poată fi distinsă, în special din aer, unde forțele ruse vor deține controlul complet”, a declarat sursa respectivă.

„Ucrainenii au tancuri și vehicule foarte asemănătoare și vor dori să reducă riscul unui atac confuz.”

David Kime, un fost soldat, ofițer de poliție și ofițer de informații pe teren, a scris pe Twitter câteva din teoriile vehiculate despre Z. Una dintre acestea spune că Z provine de la „mercenarii” din Grupul Wagner – o organizație paramilitară rusă, ai cărei membri ar fi participat la o serie de conflicte – și sugerează ca „Z” înseamna Zelenskiy – o referire la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, inamicul principal al Rusiei.

O altă teorie, mai alarmantă, este ca „Z” reprezintă ”finalul”, „punctul făra întoarcere”, în timp ce unii cred că marcajele ar putea indica vehicule alocate unor roluri specifice sau chiar formarea unei noi unități de luptă. La acest mister se mai adaugă și faptul că litera „Z” nu există, de fapt, în alfabetul chirilic al Rusiei – dar, cu toate acestea, marcajele apar în cele mai recente mișcări ale Rusiei, într-o așa numită „Operațiune Z”, cu aproape 200.000 de soldați pozitionați acum spre Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *