Actualitate

VIDEO TIMPUL.MD: Un agent economic construieşte un drum fără autorizaţie


În luna noiembrie 2010, SRL Eurobloc a deschis un şantier pe str. Ion Neculce. Problemele au apărut când firma a început să-şi croiască un drum de acces mai scurt spre locul de construcţie prin terenul de joacă al blocului de pe str. Calea Ieşilor 11. Acţiunile au fost însoţite de defrişarea neautorizată a copacilor din zonă şi acapararea ilegală a unui teren aferent. La scurt timp, au început să treacă maşini de tonaj mare pe sub geamurile locatarilor, fapt ce a şi făcut oamenii să iasă în stradă. După protestele lor repetate, circulaţia autovehiculelor era stopată, dar temporar. SRL Eurobloc nu şi-a schimbat intenţiile. Locuitorii blocului ne-au mărturisit că în momentul în care se adunau să protesteze firma aducea agenţi de pază care îi bruscau fizic şi verbal. Potrivit lor, forţele de ordine s-au manifestat pasiv faţă de aceste ilegalităţi.

Pe lângă riscul deteriorării avansate a blocului respectiv, circulaţia maşinilor mari pe terenul acaparat ilegal ameninţă să distrugă şi canalul subteran prin care trece râul Durleşti. Acesta se află la doar câţiva metri de casele de pe str. Calea Ieşilor 11, iar fisurarea coşurilor de beton care îl protejează s-ar solda cu pătrunderea apei în subsoluri. Petiţiile multiple ale oamenilor adresate primăriei au rezultat cu emiterea unei dispoziţii semnate de viceprimarul Nistor Grozavu prin care se suspendau lucrările de construcţie a drumului cu pricina. Însă modul în care au fost luate deciziile de către viceprimar sunt cel puţin contradictorii. Astfel, pe 22 decembrie 2010, N. Grozavu a emis o dispoziţie care îi permitea SRL „Eurobloc” să amenajeze drumul de acces, pentru ca tot în aceeaşi zi să semneze o altă dispoziţie prin care suspenda aceleaşi lucrări până la prezentare expertizei tehnice a canalului subteran prin care se scurge râuleţul Durleşti. După cum rezultă dintr-o dispoziţie ulterioară, semnată de N. Grozavu pe 30 decembrie, raportul de expertiză tehnică nu a întârziat să apară chiar a doua zi, pe 23 decembrie, ceea ce a dat undă verde SRL Eurobloc să continue construcţia drumului cu pricina. Cu alte cuvinte expertiza tehnică a unui canal subteran s-a efectuat în doar câteva ore.

“Ca specialist vă spun că, dacă aş face eu o asemenea expertiză, mi-ar trebui maximum două ore. În cazul acelui tunel de pe str. Calea Ieşilor 11 nu au trebuit să se facă săpături, deoarece se cunoaşte amplasarea fiecărui fir de armătură. Trebuia să se calculeze doar dacă planşeul ţine alte greutăţi. Am constatat că rezistă la maşini de toanaj mare”, a argumentat viceprimarul Nistor Grozavu.

Vă amintim că pe 17 ianuarie TIMPUL.MD a scris despre protestul locatarilor blocului de pe str. Calea Ieşilor 11: VIDEO TIMPUL.MD: Protest în faţa Primăriei. Primarul general Dorin Chirtoacă s-a deplasat pe teren şi a decis sistarea lucrărilor prin emiterea unei dispoziţii în acest sens. Locatarii speră că decizia este definitivă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *