Economie

VIDEO TIMPUL.MD (UPDATE): Carburanţii s-au vândut cu bănuţi

Tinerii au ales să facă plinul cu cel mult doi litri de combustibil. Pentru a achita, ei au scos din buzunare monede de 5, 10 sau 50 de bani. Lucrătorii s-au pomenit în situaţia dificilă de a număra bănuţii şi, totodată, de a face plinul, lucru care s-a dovedit a fi mai greu decât de obicei. Oleg Ciubotaru, unul dintre protestatari, spune că este împotriva scumpirilor la carburanţi, fiindcă acestea vor duce la alte scumpiri în lanţ: „Prin acest protest vrem să atragem atenţia guvernării că preţurile stabilite recent nu sunt pentru buzunarele majorităţii moldovenilor”. Vitalie Eşanu, un alt şofer din capitală, consideră că noile scumpiri sunt, de fapt, o „şmechereală” a agenţilor economici, iar guvernul se face vinovat prin faptul că nu intervine în această situaţie. „Ei spun că s-au majorat preţurile pe piaţa internaţională, dar uită să menţioneze că şi accizele au fost mărite mai înainte. Politica fiscală nu este gestionată corect şi cred că cea mai mare parte din vină pentru aceste scumpiri o are guvernul”.

Protestul tinerilor nu s-a oprit, însă, la staţia de alimentare. După ce şi-au făcut plinul, şoferii au pornit spre Ministerul Finanţelor, unde au claxonat preţ de câteva secunde.

Conducătorii auto sunt nemulţumiţi din cauza noilor preţuri, care au fost afişate cu două zile în urmă la staţiile PECO. În urma scumpirilor, benzina costă cu 40 de bani mai mult, iar motorina – cu 60 de bani. Un litru de benzină A 95 costa ieri 15 lei şi 35 de bani, iar motorina costa 14 lei şi 40 de bani. Petroliştii spun că scumpirea este din cauza variaţiilor de la bursele internaţionale. Un alt motiv pe care îl invocă este deprecierea leului în raport cu dolarul. Anterior, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică anunţa că scumpirea carburanţilor este inevitabilă. 

Un protest asemănător au organizat recent şi taximetriştii din România, ei fiind, de asemenea, nemulţumiţi de noile scumpiri din ţara lor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *