Social

VIDEO. Traseu blocat, obiecte periculoase la protestatari și cutii cu produse pirotehnice în corturi. Poliția explică de ce au evacuat corturile protestatarilor partidului „ȘOR”

Poliția Republicii Moldova explică că oamenii legii au evacuat corturile protestatarilor Partidului ȘOR din centrul Capitalei în contextul în care au fost depășite cele patru ore de protest prevăzute de Comisia pentru Situații Excepționale. Totodată, potrivit IGP, au fost depistate o mulțime de obiecte interzise la manifestanți fapt care ar putea fi dus la periclitarea ordinii publice, transmite Replicamedia.md.

Una dintre multiplele încălcări admise de protestatari, duminică, 16 octombrie, a fost blocarea intenționată a traseului, instalând din nou corturile pe artera de circulație a transportului.

„Acțiunile protestatarilor au avut scopul de destabilizare, fiind evitat orice dialog cu forțele de ordine; fiind încălcate regulile stabilite anterior în cadrul ședinței comune; fiind admise în mulțime persoane în stare de ebrietate, cu comportament dubios și obiecte periculoase la ele, iar în corturile acestora au fost depistate cutii cu obiecte pirotehnice”, declară IGP într-un comunicat de presă.

De asemenea, poliția susține că, somați de nenumărate ori la conformare și atitudine, organizatorii protestului vădit au ignorat cerințele oamenilor legii.

„În contextul în care au fost depășite cele 4 ore de protest prevăzute de Comisia pentru Situații Excepționale, au fost depistate o mulțime de obiecte interzise și existând pericol real pentru periclitarea ordinii publice, corturile au fost ridicate. Ulterior, ignorând din nou orice solicitare a organelor de forță, protestatarii au luat corturile din orășelul instalat și demonstrativ au început să le instaleze pe carosabil în prezența oamenilor legii, blocând traficul, iar organizatorii iarăși au evitat orice contact cu Poliția, extinzând aria de blocare a carosabilului”, susține organele legii.

Timp de o săptămână, potrivit informațiilor IGP, au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatari. Amintim că pentru faptele admise în cadrul protestului, acțiunile/inacțiunile organizatorilor în funcție de caracterul și prejudiciul cauzat, organizatorii acestuia sunt pasibili de răspundere în baza Codului Contravențional/ Penal.

„Angajații subdiviziunilor MAI vor aplica legea și vor interveni prompt și hotărât, în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate, în special când se atentează la securitatea cetățenilor. Reiterăm că, Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, punctează IGP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

  1. Demult politia trebuia sa faca ordine,sa nu lase banditii sa se urce in cap.
    Ei au crezut ca vor da jos guvernarea si sa ia ei puterea.Li se cade puscarie
    pentru ani buni organizatorilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *