Actualitate

(VIDEO) Turcia a doborât un avion militar aparținând Rusiei. Turcii publică o înregistrare audio făcută înainte ca avionul rusesc să fie doborât

(UPDATE 14.35) Turcii publică o înregistrare audio, despre care susțin că a fost făcută ieri înainte ca avionul militar rusesc să fie doborât la granița cu Siria. "Vă apropiați de spațiul aerian turcesc, schimbați cursul imediat spre Sud", se aude în înregistrare.

(UPDATE 14.25) Putin decorează echipajul avionului Su-24 doborât de Turcia

Echipajul avionului de vânătoare Su-24, doborât marți de Turcia, și toți cei care au participat la misiunea de salvare a celui de-al doilea pilot rămas în viață – comandantul de zbor fiind ucis – vor fi decorați, a anunțat miercuri președintele rus Vladimir Putin, citat de agențiile ruse de presă.

‘Comandantului echipajului (Su-24) i se va acorda post-mortem titlul de Erou al Rusiei’, a indicat șeful statului rus.

Președintele rus a confirmat că al doilea pilot al avionului rus doborât marți a fost ‘salvat’, adăugând că ‘toți cei care au participat la operațiunile de salvare vor fi decorați’.

Al doilea pilot al avionului Su-24 a fost recuperat după o operațiune specială desfășurată împreună de forțe ruse și siriene, anunțase anterior ministrul rus al apărării Serghei Șoigu.

‘Operațiunea a fost un succes. Pilotul a fost repatriat la baza noastră’ din Hmeimim în Siria, a declarat Șoigu, citat de agențiile ruse de presă, aducând mulțumiri tuturor celor care și-au asumat riscuri enorme în noaptea de marți spre miercuri pentru salvarea pilotului rus.

Potrivit ministrului, operațiunea de salvare, desfășurată în comun de forțe speciale ruse și siriene, ‘a durat 12 ore’ și a fost declarată încheiată la 03:40, ora Moscovei (00:40 GMT).

Celălalt pilot a fost ucis după ce a coborât cu parașuta, reușind să se catapulteze, anunțase marți Statul Major al armatei ruse, adăugând că un soldat din trupele de infanterie marină, care participa la operațiunile de salvare, a fost ucis după ce un elicopter Mi-8 trimis pentru recuperarea echipajului Su-24 a fost avariat de tiruri trase de la sol de insurgenți.

(UPDATE 14.22) Rusia îşi consolidează prezenţa militară pe teritoriul Siriei. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că baza militară din Latakia va fi dotată cu sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generaţie, S-400. De asemenea, crucișătorul Moskva al flotei ruse, echipat cu sisteme antiaeriene, a sosit în apropiere de Latakia, în nord-vestul Siriei.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu va porni un război împotriva Turciei, în urma doborârii avionului.

Decizia a fost luată după ce ieri unul dintre avioanele sale de luptă, implicat în operaţiunile militare din Siria, a fost doborât pe motiv că violase spaţiul aerian al Turciei.

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat desfășurarea sistemelor aeriene antirachetă la Hmeimin. Tot în cadrul măsurilor anunțate după incidentul de marți, bombardierele rusești vor zbura de-acum sub protecția avioanelor de vânătoare.

„Sper ca această desfășurare de forțe, precum și alte măsuri luate vor fi suficiente pentru a asigura securitate zborurilor”, a spus Vladimir Putin.

(UPDATE 13.40) Rusia suspendă cooperarea militară cu Turcia, după doborârea bombardierului rusesc SU-24 în Siria, în apropiere de graniţa cu Turcia.

Statul Major General al Armatei Ruse elaborează în momentul de faţă, după atacul comis de partea turcă asupra avionului rusesc SU-24, măsuri suplimentare de asigurare a securităţii bazei aeriene militare ruse din Siria, a declarat comandantul şef al Direcţiei Generale Operative din cadrul Statului Major General al Armatei Ruse, general-locotenent Serghei Rudskoi.

Oficialul militar rus a anunţat că absolut toate acţiunile aviaţiei ruse în Siria se vor efectua de acum încolo în zboruri în formaţie cu avioane de vânătoare ruseşti care vor asigura securitatea. După cum anunţase presa, un avion rusesc SU-24 a fost doborât marţi de un avion de vânătoare turc în zona graniţei turco-siriene.

(UPDATE 10.10) Copilotul bombardierului Su-24, doborât ieri de Forţele Aeriene turce, a fost evacuat de o unitate specială a armatei siriene, anunţă canalul libanez Al Mayadeen. O confirmare oficială a acestei informaţii nu este disponibilă.

Potrivit raportului, comunicarea cu pilotul a fost reluată după o căutare care a durat şase ore. Potrivit Al Mayadeen, timp de două ore forţele speciale siriene l-au evacuat pe pilot în spatele liniilor rebelilor. Se susţine că pilotul rus este în prezent în siguranţă la baza aeriană rusească „Hmeymim.”

Aparatul Su-24 a scăzut în provincia siriană Latakia. Potrivit oficialilor de la Ankara, bombardierul a încălcat spaţiul aerian turc. La rândul sau, Ministerul Apărării rus a declarat că avionul a zburat tot timpul numai deasupra teritoriului Siriei.

Ieri, Ministerului Apărării din Rusia a recunoscut moartea unuia dintre piloţii ruşi aflaţi la manşă Su-24, soarta celui de-al doilea pilot nu a fost precizată. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova a anunţat moartea unui alt militar rus, unul din cei aflaţi în elicopterul Mi-8 trimis într-o misiune de căutare a piloţilor ruşi şi care a fost atacat de rebelii sirieni.

(UPDATE 16.00) Piloţii ar fi nimerit în mâinile turkmenilor. Rebelii sirieni anunţă moartea celor doi piloți

Avionul rusesc Su-24, doborât de Forţele Aeriene Turce, a căzut într-o zona locuită de turkmenii sirieni. Tot în mâinile turkmenilor ar fi nimerit şi piloţii ruşi, care s-au paraşutat din avionul doborât, anunţă CNN Turk.

Forţele armate ale turkmenilor sirieni luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, dar şi împotriva islamiştilor din gruparea „Al-Nusra Front”.

 

Pentru a înţelege care este starea de spirit a acestora, amintim că, la începutul lunii octombrie, Adunarea Turkmenilor Sirieni a acuzat Rusia de bombardarea satului Tell-Bissa, unde au fost ucis 40 de civili.

Tot atunci, Turcia a protestat faţă de Rusia din cauza loviturilor aeriene asupra satelor turkmene. Ankara susţine că are obligaţia să-i protejeze pe turkmenii sirieni, care sunt a treia cea mai mare minoritate din Siria.

Reprezentanții Armatei Libere Siriene, care luptă impotriva regimului lui Bashar al-Assad, și a caror poziții sunt bombardate cu regularitate de aviatia rusa, au anuntat moartea celui de-al doilea pilot al avionului Su-24, doborât de fortele aeriene turce la granita turco-siriana.

Despre acest lucru anunta pe Twitter, citând surse din rândul rebelilor, expertul Charles Lester (Brookings Institution).

Anterior, Associated Press a anuntat că primul pilot rus a fost ucis în timpul aterizării.

(UPDATE 14:59)

Autoritățile turce l-au convocat marți pe însărcinatul cu afaceri permanent al Rusiei la Ankara, după incidentul în urma căruia armata turcă a doborât un avion militar rus, care, potrivit Ankarei, ar fi violat spațiul aerian turc la frontiera cu Siria, informează agențiile de presă AFP și RIA Novosti. Acest înalt responsabil rus a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, a precizat, sub protecția anonimatului, un diplomat turc pentru AFP.

—-

O aeronavă de tip Sukhoi-24 costă în jur de 24-36 de milioane de dolari.

Un reprezentat al rebelilor din Siria pretinde că pilotul rus a fost capturat dar era deja decedat când a aterizat.

O ‘reuniune extraordinară’ a NATO va avea loc marți, la ora 16:00 GMT, ‘la cererea Turciei’, în urma incidentului de la granița turco-siriană unde un avion rus de vânătoare Su-24 a fost doborât de aviația turcă, Ankara susținând că aparatul a încălcat spațiul său aerian, transmite AFP.

‘La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord’, principalul forum de consultare politică al NATO, ‘va ține o reuniune extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxellesului)’, a indicat un reprezentant al organizației, citat de agenția menționată.

Acest consiliu este format din înalți reprezentanți ai celor 28 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, bloc militar din care Turcia face parte.

Kremlinul a calificat marți incidentul drept unul ‘foarte grav’, dar a făcut apel la reținere până la clarificarea tuturor circumstanțelor, după cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și-a anulat vizita pe care urma să o facă miercuri în Turcia. Vizita fusese programată anterior.

Kremlinul are o primă reacție: „Este un incident grav”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care le-a cerut jurnaliștilor să „aibă răbdare”.

„Când vom avea mai multe informații, va fi mai clar”, a adăugat el.

Itinerarul avionului, potrivit autorităților turce


Armata turcă a publicat imaginea radar, care arată traseul aparatului Su-24 înainte ca acesta sa fie doborât. In imagine, linia roșie indică traiectoria Su-24, linia gri – traseul aparatelor F-16, și turcoaz – granița Siriei cu Turcia, scrie CNN Turk. 
Vice-mareșalul in retragere Erdogan Karakus, in comentariul sau pentru canalul Haberturk TV a spus că analiza ne permite să concluzionăm o încălcare clară a spațiului aerian de către avionul rus în sudul Turciei. Anterior s-a anuntat că aeronava militara rusa Su-24 a fost doborata de armata turcă din cauza încălcarii spațiului aerian national. La randul sau, Ministerul Apararii din Rusia afirma că avionul doborât „nu a încălcat spațiul aerian al Turciei”.

(UPDATE 11.32) Avionul de război doborât marţi de aviaţia turcă la graniţa dintre Turcia şi Siria ar aparţine Rusiei, relatează BBC NewsOnline.

Turcia a anunţat marţi că avioanele sale de vânătoare au doborât un avion de război care încălca spaţiul aerian turc, acesta prăbuşindu-se în Siria, în apropierea frontierei turce. Potrivit sursei citate, în acel moment nu se ştia cărui stat aparţine avionul doborât. 

Aparatul de zbor ‘se afla exclusiv în spațiul aerian sirian’, subliniază armata rusă, în timp ce surse ale președinției de la Ankara afirmă că avionul a fost ‘doborât conform regulilor de angajament după ce încălcase spațiul aerian turc în pofida avertismentelor’.

Un responsabil militar turc a declarat că două avioane de luptă s-au apropiat marți de frontiera cu Turcia dinspre Siria și că au fost avertizate că încalcă spațiul aerian al Turciei, potrivit Reuters. Armata turcă susține că a trimis zece avertismente în decurs de cinci minute în legătură cu violarea spațiului aerian al Turciei înainte de a deschide focul. Două avioane F-16 ale aviației turce, care patrulau de-a lungul frontierei Turciei cu Siria, au fost implicate în acest incident.

Ulterior, Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Interfax, a anunţat că un avion rus de tip SU-24 s-a prăbuşit în nordul Siriei, "probabil din cauza bombardamentelor de la sol".

Ministerul a precizat că avionul Suhoi SU-24 prăbuşit în Siria a zburat tot timpul deasupra teritoriului sirian.

Cei doi piloţi s-au catapultat, dar soarta lor este deocamdată necunoscută, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

(UPDATE 10:06) CNN relatează că avionul a fost doborât de avioane de vânătoare turceşti, după ce aparatul a violat frontiera aeriană a Turciei, scrie publika.md.

Avionul doborât s-a prăbușit pe teritoriul sirian la 5 km la frontiera cu Turcia, transmite agerpres.ro. Potrivit RIA Novosti, piloții au reușit să se catapulteze.

 

Postul de televiziune turc Haberturk TV susține că încă nu se cunoaşte naţionalitatea avionului. Canalul a prezentat imagini cu aeronava arzând, aflată în cădere rapidă. Surse au declarat pentru CNN Turk că pilotul s-a ejectat – ar fi fost văzută o paraşută. Sursele turkmene ale publicaţiei Milliyet au sugerat că aparatul de luptă a fost doborât de o antiaeriană, dar alte surse nu confirmă această informaţie.

Amintim, pe 16 octombrie, după o serie de incidente cu aviaţia rusă, Turcia a doborât o dronă de producţie rusească neidentificată în apropiere de graniţa siriană. Turcia a promis atunci că va doborî orice aparat care îi încalcă graniţa aeriană.

Știrea se actualizează.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *