Politică

VIDEO. UE va oferi ajutor Republicii Moldova, dacă Rusia va sista livrarea de gaze naturale

UE va oferi ajutor Republicii Moldova în cazul în care de la 1 octombrie curent, concernul rus Gazprom va sista livrarea de gaze naturale țării noastre. Astfel de declarații au venit din partea Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Administrație, vineri, 30 septembrie, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău.

De asemenea, Hahn a precizat că, acest aspect a fost discutat la întrevederea de astăzi cu șefa statului Maia Sandu, afirmând că „UE va căuta soluții în cazul în care Rusia va sista gazul pentru Republica Moldova, așa cum a oferit suport și în cazul altor probleme”, potrivit Realitatea.md.

„În cazul în care acest lucru se va întâmpla cu adevărat, deși noi am văzut că Rusia nu-și onorează nici un fel de obligațiuni, nu-și respectă angajamentele. Noi vom face totul ce ne stă în puteri și asta a fost una din temele discuției să vedem cum putem ajuta Moldova în această situație ca să beneficieze de volumul necesar de gaz la un preț rezonabil. Nu pot să vă spun mai multe la moment, dar categoric acesta este scopul nostru de a ajuta Moldova, pentru că suntem conștienți de constrângerea bugetară și financiară din țara dumneavoastră. Este imaginabil ca să punem încă o presiune pe buget, pentru că ar putea exista diferite evoluții. Intenția noastră este să ajutăm Republica Moldova, să dăm toată siguranța cetățenilor și să le oferim o perspectivă clară europeană. În context vom oferi suport, identificând soluții pentru diferite probleme, aceasta fiind parte a înțelegerii noastre a ceea ce înseamnă perspectivă europeană”, a declarat Comisarul European.

Menționăm că, sâmbătă, 1 octombrie curent expiră contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat între Moldovagaz și Gazprom. Furnizorul rus nu a reacționat și nu a dat până în prezent nici un răspuns autorităților noastre privind continuarea furnizării Republicii Moldova gaze naturale. Astfel, din aceste considerente există riscul unei sistări complete a furnizării gazelor naturale sau limitării volumului acestuia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *