Actualitate

VIDEO/ ULTIMA ORĂ! Guvernul va compensa 80% din creșterea de tarif la agentul termic. Suma maximă compensată va constitui 815 lei

„În ultimele săptămâni am monitorizat în de aproape implementarea programelor de compensații în contextul crizei gazelor și am căutat împreună cu colegii soluții pentru creșterea suportului pe care îl oferim oamenilor în sezonul de încălzire” a spus Natalia Gavrilița.

Prin urmare cabinetul de miniștri au luat decizia de a face modificări la legislație și buget pentru a putea permite creșterea compensațiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic.

Șefa Guvernului a menționat că este vorba de două modificări care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii. În acest sens, s-a decis: Crește volumul compensat de Guvern din factura la agent termic.

Prin urmare, dacă în noiembrie și decembrie au fost compensate 67% din creșterea de tarif în comparație pentru luna octombrie, începând cu luna ianuarie vor fi compensate 80% din creșterea de tarif.

Executivul a decis și majorarea volumului acoperit de compensație. Astfel, dacă în luna noiembrie și decembrie a fost compensată o Gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie, Guvernul vine cu inițiativa de a compensa până la la 1,5 Gigacalorii. Așadar, suma maximă a compensație oferită de Guvern la factura pentru agentul termic ar urma să crească de la 450 de lei pe lună la 815 lei.

„Intervenim anume pe acest tip de consumatori. În medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centralizate sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă. E vorba de 210 de mii de gospodării din Chișinău și Bălți, în mare parte din blocuri vechi, cu o pondere mari de pensionari. Doar 5% din aceste gospodării pot să controleze volumul de căldură consumat, restul 95% nu pot controla volumele consumate, nu pot face economii, nu pot pune căldura pe pauză noapte, nu pot seta temperatura”, a menționat prim-ministra.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *