CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Un arhidiacon a părăsit Rusia după ce fusese ”excomunicat” de patriarhul Kirill. Preotul a criticat războiului din Ucraina

Fostul arhidiacon Andrei Kuraev, cunoscut pentru discursurile sale împotriva războiului din Ucraina, a decis să părăsească Rusia pentru Cehia, după cum a anunțat pe canalul său de Telegram.

”Și totuși – plec. A trecut un an și jumătate de gândire și ezitare. În cele din urmă, am decis să nu fiu ca eroul glumei care a murit după ce de trei ori a refuzat să se îmbarce într-un elicopter de salvare”, a spus el, adăugând că multe dintre argumentele în favoarea unei astfel de decizii sunt „complet în afara politicii”, transmite Ziare.com.

Kuraev și-a numit plecarea „migrație a forței de muncă”, menționând că se va implica în activități publice în străinătate, în special, ținând prelegeri.

În luna aprilie a acestui an, patriarhul Kirill l-a lipsit prin decret pe protodiaconul Andrei Kuraev de rangul său. Decretul patriarhului a pus capăt moratoriului pe care l-a introdus în aprilie 2021, întrucât protodiaconul „nu și-a oprit activitățile distructive” și „nu a dat semne de pocăință nici în cuvinte, nici în fapte”.

Însuși Kuraev, pe canalul său Telegram, a numit actualul patriarhului Kirill o „onoare îndoielnică”.

Kuraev este cunoscut pentru că s-a opus războiului din Ucraina. În august 2022, a fost amendat în cazul „discreditării” armatei ruse pentru o postare anti-război pe LiveJournal. În 2020, a fost persecutat pentru că l-a criticat pe rectorul Catedralei Epifaniei din Moscova din Elokhov, Alexander Ageikin, care a murit de coronavirus. Kuraev l-a descris drept „un carierist prost care a făcut o carieră în domeniul serviciilor VIP”.

Declarațiile sale au dus în repetate rânduri la acuzații de incitare la conflicte interetnice și interreligioase. În 2013, prin decizia consiliului academic al Academiei Teologice din Moscova, protodiaconul a fost exclus din cadrele didactice și din rândurile profesorilor de la academie pentru activități „șocante” și provocatoare în mass-media și blogosferă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *