JustițieSocial

VIDEO. Un cetățean străin a încercat să scoată din R. Moldova spre România peste 250 mii de țigări. Ce pedeapsă a primit

Un cetățean străin, care în luna februarie curent a încercat să scoată din Republica Moldova spre România peste 250 mii de țigări, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare de magistrații Judecătoriei Hâncești, urmare a unui dosar penal trimis în judecată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Totuși, Judecătoria Hâncești a respins, din nou, solicitarea procurorilor PCCOCS de confiscare și a contravalorii de peste 400 mii de lei a autocamionului folosit pentru tentativa de contrabandă și a remorcii frigorifice, relatează Ziarul de Gardă.

Astfel, potrivit procurorilor, respingerea acestei solicitări contravine atât legii, cât și practicii judiciare de confiscare în folosul statului a mijloacelor folosite la comiterea infracțiunii de contrabandă.

„Mai mult, Codul penal prevede inclusiv confiscarea „oricăror venituri din valorificarea acestor bunuri”, în cazul în care astfel de venituri ar fi fost generate (…).

Așa cum procurorul PCCOCS consideră necesară confiscarea contravalorii autocamionului și remorcii, pentru aplicarea legii penale, urmează contestarea sentinței. Contestarea acesteia va avea loc și în contextul în care demersuri similare au fost respinse anterior la Judecătoria Hâncești, fiind ulterior admise de Curtea  de Apel Chișinău”, precizează reprezentanții Procuraturii.

Cazul a avut loc la Leușeni, atunci când învinuitul cu vârsta de 42 de ani transporta țigările în podeaua dublă din remorca reutilată, care însă au fost depistate la scanarea cu razele de X de funcționarii vamali. Potrivit declarațiilor acestuia, oferta de cumpărare a țigărilor a primit-o din România, iar odată cu transportarea napolitanelor din Ucraina, în R. Moldova a încărcat în camion și cele peste 250 mii de țigări, în ascunzișul pregătit, conform PCCOCS.

În urma reținerii acestuia și investigațiilor efectuate, învinuitul și-a recunoscut vinovăția, fiind condamnat la o pedeapsă mai blândă.

Potrivit PCCOCS, procurorii vor contesta sentința pentru aplicarea prevederii Codului penal care stabilește confiscarea mijlocului de transport folosit la comiterea infracțiunii sau contravaloarea lui – în acest caz, contravaloarea camionul de peste 400 mii de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *