Eveniment

VIDEO: Un deceniu de ethno-jazz, douăzeci de ani de Trigon (Ziua I)

La al 11-lea an de existenţă, Ethno Jazz Festival aduce în Moldova muzicieni şi formaţii notorii de muzică jazz din toată lumea. Bucură faptul că un criteriu de selecţie a participanţilor este calitatea, și nu popularitatea. Spre deosebire de festivalurile mari şi sindrofiile de la sărbătorile oficiale, festivalul Ethno Jazz reuşeşte să aducă în Moldova trupe autentice, pline de originalitate.

Formaţia Trigon, părinţii spirituali şi fizici ai acestui festival, a ajuns la frumoasa vârstă de 20 de ani. Cu această ocazie în sala teatrului Ionesco s-au adunat toţi prietenii, colegii şi colaboratorii trupei, pentru a le ura mulţi ani în continuare. „Trigon este cu un an mai tânără decât Republica Moldova, iar asta e ceva destul de serios”, a menţionat primarul Dorin Chirtoacă.

„Ethno Jazz-ul a parcurs o distanţă enormă prin jazz-ul mondial descoperind trupe şi instrumentişti de excepţie, din toată lumea. Chiar dacă uneori gândeam să mă opresc, am mers mai departe”, a declarat Anatol Ştefăneţ.

Prima parte a concertului a adus câteva din trupele autohtone venite să interpreteze ceva din repertoriul propriu, sau din discografia vastă a formaţiei Trigon. Trupe precum Zdob şi Zdub, Nikorasong, Univox, Transbalkanica, artişti precum Geta Burlacu sau Alex Calancea, cu toţii şi-au găsit inspiraţia şi educaţia în muzica Trigonului. Au fost prezenţi cu toţii la deschiderea festivalului pentru a aduce un omagiu trupei Trigon. Şi iarşi precuționistul Gari Tverdohleb a uimit, fiind implicat în mai toate proiectele care apăreau pe scenă. Anatol Ştefăneţ, Dorel Burlacu şi Alexandru Arcuş aşteptau cuminţi rândul, pentru a evolua în partea a doua a concertului. A urmat o scurtă pauză după care Trigon a oferit un set senzaţional de ehtno jazz mioritic, set care a ţinut o sală plină în extaz mai bine de o oră. Cu motive care se perindau prin creaţiile lui Khachaturian sau folclorul autentic, cei de la Trigon au reuşit să hipnotizeze publicul. Cred că nu voi exagera când voi spune că Trigon este cea mai iubită formaţie de aici. O formaţie care chiar dacă nu adună stadioane – adună suflete. De azi şi până duminică Ethno Jazz Festival ne pregăteşte audiţii excelente din peste zece ţări ale lumii.

Text: M. Basarab
Video: S. Tarlev
Foto: Ramin Mazur

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *