Internațional

VIDEO. Un tren plin cu blindate turcești, filmat cum trece prin gara din Bacău spre Ucraina

Un tren încărcat cu zeci de blindate turcești 4×4 BMC Kirpi a fost filmat cum trecea prin gara Bacău, cel mai probabil îndreptându-se spre Ucraina, acolo unde un lot de 50 de astfel de vehicule a fost deja livrat din vară, ucrainenii așteptând între timp și mai multe să fie transferate, transmite Hotnews.ro.

Pe filmarea din gara Bacău postate de către Radio Easy Bacău pe Facebook pot fi numărate cel puțin 42 de blindate BMX Kirpi 4×4, în diferite configurații, însă e posibil ca întreg lotul să fie mai mare, cel mai probabil un lot de 50 de astfel de blindate, similar cu primul transfer efectuat în Ucraina încă din vară.

Potrivit sursei citate în momentul de față pe teritoriul României nu există vreun exercițiu militar planificat și care să se desfășoare cu forțe și tehnică militară turcești, în niciun caz de o asemenea amploare. Astfel, cel mai probabil coloana de blindate încărcate pe tren se deplasează spre Ucraina.

Ucraina a folosit blindate BMC Kirpi 4×4 pe front și așteaptă să-i fie livrate alte loturi
Ucraina a primit încă din vară un prim lot de blindate turcești BMC Kirpi 4×4, iar presa ucraineană anunța încă de atunci că forțele Kievului vor aștepta încă 150 de astfel de vehicule să mai fie livrate.

Blindatele BMC Kirpi 4×4 au fost folosite cu succes în luptă în special în timpul ofensivei ucrainene din Herson la început de septembrie.

Blindatele Kirpi sunt de tipul MRAP (vehiculul blindat rezistent la mine si protejat împotriva ambuscadelor), au o greutate tipică de circa 20 de tone, vin în variante 4×4 și pot transporta până la 13 pasageri. Blindatele pot fi înarmate cu mitraliere de calibru 7,62mm sau 12,7mm și oferă o protecție STANAG 4569 de nivel 3a.

În noiembrie pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un astfel de vehicul Kirpi 4×4 care a fost avariat în urma exploziei unei mine, iar comentatorii apreciau că vehiculul ar fi rezistat destul de bine, putând fi chiar și reparat și repus în funcțiune.

Ucraina, contracte semnate pentru a primi noi arme și muniții

În cadrul unui program special difuzat de posturile de televiziune ucrainene şi preluat de agenţia Interfax-Ucraina la final de decembrie 2022, miercuri ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov a subliniat că ţara a semnat numeroase contracte cu alte naţiuni pentru a dispune de arme în lunile următoare.

„Industria militară americană este deja în funcţiune. Cu alte cuvinte, una dintre temele-cheie ale fiecărei întâlniri din cadrul ”formatului Ramstein” (cum sunt numite întâlnirile Grupului de Apărare al Ucrainei cu alte naţiuni) este implementarea capacităţilor ţărilor care sprijină Ucraina în acest război”, a precizat ministrul ucrainean.

În acest moment, „au fost deja plasate comenzi, şi nu doar în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări”, a subliniat el.

„Şi voi discuta deschis, fără să dezvălui mari secrete, am multe contracte semnate pentru a ne furniza armele necesare şi muniţia corespunzătoare. Şi ştiu sigur, miniştrii apărării sau secretarii apărării din diverse ţări îmi confirmă că şi ei au semnat contracte similare”, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *