Ucraina

VIDEO. Zelenski: Sperăm că la Paștele de anul viitor va fi pace în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că la Paştele de anul viitor va fi pace în Ucraina, totodată el transmiţând un mesaj către conaţionalii săi care duminică au celebrat Floriile ortodoxe şi Paştele catolic pentru a doua oară de la începerea invaziei ruse, transmite DPA și Agerpres.

”Sper ca Duminica Floriilor de anul viitor să fie sărbătorită în pace şi libertate de întregul nostru popor! Fie ca cele mai sincere rugăciuni pentru pacea tuturor celor care astăzi celebrează Paştele să fie auzite!”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său.

Menționăm că în Ucraina, tot mai mulţi creştini sărbătoresc Paştele potrivit calendarului gregorian şi nu celui folosit de Biserica Ortodoxă Rusă.

În mod tradiţional, creştinii ortodocşi din Ucraina celebrau sărbătorile religioase conform calendarului utilizat şi în Rusia. În urma războiului lansat de armata lui Putin în 24 februarie 2022, în Ucraina s-a intensificat şi dezbaterea publică despre distanţarea de Rusia în privinţa calendarului bisericesc.

”Fiecare sărbătoare creştină luminoasă ne învaţă că, deşi poate nu ştim cum, trebuie să fim siguri că răul va pierde. Şi credem asta. Trebuie să aducem mai aproape înfrângerea răului”, a adăugat şeful statului ucrainean.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva țării vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

De asemenea, Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *