Actualitate

Viitorii medici au depus jurământul lui Hipocrate

Aceasta este doar o parte din jurământul lui Hipocrate, care a fost depus astăzi de cei peste 900 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova. Alături de profesori și cei dragi, absolvenții au devenit medici cu acte în regulă.

Ecaterina Guțu și Lilia Cotorobai au terminat Facultatea de Medicină Generală la Specialitatea Sănătate Publică. Fetele spun că au emoții mari și chiar dacă viața unui medic nu este atât de ușoară în R. Moldova, fetele spun că vor respecta fiecare cuvânt din jurământul care l-au depus astăzi.
„După o muncă asiduă de șase ani cu examene, testări, colocvii, în sfârșit mă simt pregătită să ajut acele persoane care au nevoie de mine”, a menționat Ecaterina Guțu.

Cu toate acestea, majoritatea studenților vor fi repartizați la locurile de muncă din țară abia după ce vor termina și masteratul. În acest mod, cei care vor dori să muncească în timpul studiilor de master, vor fi nevoiți să-și caute singuri de muncă. Chiar și așa, mulți studenți afirmă că știu ce îi așteaptă și se simt pregătiți pentru orice. Nici rectorul universității, Ion Ababii, nu a uitat să le amintească absolvenților că medicina este mai întâi o vocație și apoi o profesie.

„Astăzi ați devenit posesorii unei profesii neobișnuite, care cere cunoștințe și profesionalism, combinat cu dăruire și omenie. Vă urez tuturor succese în viitoarea carieră de medic și farmacist și sunt absolut sigur că o veți presta la înălțime”, a precizat Ion Ababii, rectorul USMF. 

Pentru prima dată, la festivitatea de depunere a jurământului medicilor a asistat și prim-ministrul Iurie Leancă. Acesta a menționat că sistemul medical din țară are nevoie de tineri specialiști, mai ales în mediul rural. „Astăzi, societatea noastră are nevoie de specialiști cu cunoștințe profunde, înalt profesionalism și o ținută morală impecabilă”, a subliniat Iurie Leancă.

Mai mult, tinerii absolvenți au avut parte și de o surpriză. Astfel, potrivit prim-ministrului, până la finele acestui an, Guvernul RM va suplimenta bursa pentru rezidenți cu un salariu de medic, la fel cum se practică în țările Baltice, în Austria, Germania și alte țări.

În acest an, peste 800 absolvenţi autohtoni şi aproximativ 100 de studenți din 11 ţări ale lumii au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *