UE / Nato

Viktor Ianukovici in prima sa vizita la Bruxelles in calitate de presedinte al Ucrainei

Noul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, efectueaza luni la Bruxelles prima sa vizita peste hotare in calitate de sef al statului ucrainean, considerata de comentatorii politici occidentali drept o tentativa de a estompa imaginea sa pro-rusa.

In cursul diminetii, Ianukovici s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, cu care va aborda si subiectul delicat al tranzitului de gaze ruse catre Europa Occidentala, via Ucraina. Bruxelles-ul doreste sa primeasca asigurari ca Uniunea Europeana nu va mai fi "prizonierul" disputelor ruso-ucrainene privind livrarile de gaze, asa cum s-a intimplat in anii trecuti.

Viktor Ianukovici ar urma sa ridice chestiunea crearii unui consortiu format din gigantul rus Gazprom si din companii vest-europene pentru a gestiona gazoductele ucrainene, prin care trec 80% din livrarile de gaze rusesti catre Uniune.

De asemenea, presedintele ucrainean va mai avea, luni dupa-amiaza, convorbiri cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si cu cel al Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Sursa: MOLDPRES

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *