Externe

Viktor Orban compară reforma sistemului european de azil cu deportările

Premierul ungar Viktor Orban a criticat vineri, 16 iunie, proiectul reformei sistemului european de azil, întrebându-se dacă solicitanţii de azil prezenţi în Germania vor fi ”constrânşi să urce în vagoane” cu destinaţia Ungaria, transmite AFP și Agerpres.

Opoziţia ungară a denunţat ”paralela ruşinoasă cu Holocaustul” făcută de Orban.

Referitor la recentul acord ce prevede o solidaritate obligatorie între statele membre ale Uniunii Europene în preluarea de refugiaţi, liderul naţionalist ungar a denunţat la radio ”regulile care dau Bruxelles-ului dreptul de a spune cum sunt repartizaţi migranţii”.

”Îi vor prinde pe migranţi în Germania, care nu îi vrea, îi vor strânge, îi vor transporta în vagoane şi îi vor descărca la noi?”, a spus şeful executivului ungar. ”Orice ţară care nu permite intrarea migranţilor va fi constrânsă să o facă”, a denunţat el.

Săptămâna trecută, Viktor Orban a calificat deja drept ”inacceptabil” acordul, el acuzând Bruxelles-ul de ”abuz de putere”.

Proiectul reformei sistemului european de azil prevede un sistem de solidaritate între ţările membre ale UE în preluarea refugiaţilor. Statele membre vor trebui să primească un anumit număr dintre solicitanţii de azil sosiţi într-o ţară a UE supusă unei presiuni din partea migraţiei sau să vină cu o contribuţie financiară.

Compensaţia financiară prevăzută este de circa 20.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil nerelocat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestor propuneri, în timp ce Bulgaria, Malta, Lituania şi Slovacia s-au abţinut de la vot.

Acordul deschide calea către negocierile cu Parlamentul European (PE), în vederea adoptării finale a reformei înaintea alegerilor europene din 6-9 iunie 2024. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Viktorash, ti-e frica de diluarea puritatii hunguresti ?
    Tu,marele demokrat si aparator al civilizatiei apuse(ne) ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *