Externe

Viktor Orban prelungește cu încă 6 luni starea de urgență în Ungaria, din cauza imigrației

Guvernul ungar a prelungit cu şase luni, până în luna martie 2024, „starea de urgenţă din cauza imigraţiei masive” pe care a decretat-o în anul 2016, la scurt timp după criza migraţiei, în condiţiile în care poliţia susţine că tentativele de intrare ilegală în ţară s-au dublat, transmite EFE.

Decretul prin care se prelungeşte starea de urgenţă este semnat de premierul Viktor Orban şi a fost publicat marţi seara în Monitorul Oficial.

Guvernul ungar a prelungit măsura la fiecare şase luni din martie 2016, argumentând că „imigraţia în masă afectează Europa din 2015” şi subliniind că marea majoritate a refugiaţilor şi migranţilor ajung până la frontiera ungară pe ruta Balcanilor.

Ungaria a ridicat garduri la frontierele sale sudice cu Serbia şi aplică legi stricte pentru a face imposibilă intrarea în ţară a migranţilor fără documente.

Potrivit cifrelor poliţiei, în ultimele luni, în medie 5.000 de migranţi pe săptămână au fost împiedicaţi să intre ilegal în ţară, dublu faţă de acum şase luni, dar mai puţin decât cele 10.000 de încercări pe zi înregistrate în timpul crizei migratorii din 2015.

Conform autorităţilor ungare, fără aceste măsuri, „milioane de migranţi” ar fi putut intra pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Context. Guvernul condus de Orban, criticat pentru derive autoritariste, menţine din 2015 o stare de urgenţă, fie din cauza „migraţiei masive” sau a pandemiei de COVID-19, fie pe fondul invaziei ruse din Ucraina.

Starea de urgenţă înseamnă că guvernul poate luat decizii prin decrete legate de chestiunea pentru care ea a fost introdusă, fără a trece prin parlament, deşi FIDESZ, partidul lui Orban, deţine în legislativ o majoritate de două treimi, ceea ce îi permite să adopte orice lege sau modificare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *