Bună Dimineața

Vine revizorul!

Așa începe comedia „Revizorul” de Gogol. Reacțiile Chișinăului la vestea că la Chișinău vine Rogozin amintesc de comportamentul eroilor lui Gogol.
Rogozin nu e un simplu șarlatan, ca falsul revizor Hlestakov; el e ceva mai mult. Șovin și naționalist, tupeist și obraznic, Rogozin este întruchiparea emblematică a diplomației rusești. Exprimând punctul de vedere oficial al Rusiei, el tratează oficialitățile de la Chișinău la fel cum îi trata șarlatanul Hlestakov pe șefii orașului provincial din Rusia lui Gogol.

Când vine vorba despre Rogozin, oficialitățile de la Chișinău sunt atât de… prudente, încât încep să se bâlbâie. Prudența o înțelegem, nu însă și bâlbâiala. „Revizorul” Dmitri Rogozin le induce liderilor de la Chișinău o stare de neliniște, le inhibă darul de a se exprima clar, coerent și tranșant. Neliniștea cu care e așteptat Rogozin la Chișinău e legată, evident, nu atât de solicitarea Moscovei de a deschide consulate rusești la Tiraspol și la Bălți, cât de faptul că oficialii noștri nu știu cu ce surpriză vine Rogozin. De aici și bâlbâiala, ca să nu zic căciuleala, unor lideri politici ai RM. Mai tranșantă și mai clară a fost poziția lui Iurie Leancă, șeful diplomației moldovene care a declarat că „deocamdată, nu este posibilă deschiderea consulatului Rusiei la Tiraspol”, deși admite și el că „teoretic şi ipotetic” nu ar fi o problemă deschiderea unui consulat la Tiraspol, dacă ar fi „întrunite anumite criterii”.

Dacă nu se va răzgândi, înaltul emisar rus vine la Chișinău astăzi. Potrivit unor surse bine informate, tot astăzi „revizorul” lui Putin va pleca la Tiraspol, unde va înnopta, iar a mâine va vizita aeroportul de la Tiraspol, care urmează a fi modernizat de ruși. În aceeași zi, Rogozin se va deplasa la aeroportul de la Chișinău, de unde va zbura la Moscova.

…Zilele acestea, la o televiziune, un propagandist cu capul țuguiat, care o face pe analistul, cu moaca roșie de iubire față de Rusia, îl apăra atât de fierbinte pe Rogozin, încât moderatoarea emisiunii nu a rezistat și l-a numit „avocat al Rusiei”. Un lucru nu înțeleg acești avocați ai Rusiei: problema nu se pune de a antagoniza relațiile cu Moscova, ci de a nu ne comporta cu emisarii lui Putin ca eroii lui Gogol, când au aflat că vine „revizorul”…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *