Internațional

”Vino în Ucraina și ai să vezi singur”, îi cere Zelenski lui Musk, la un eveniment New York Times, în urma unei propuneri controversate de pace cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a criticat o propunere a unui plan de pace a miliardarului american Elon Musk vizând să pună capăt Războiului rus în Ucraina şi l-a invitat în Ucraina devastată de acest război, după ce acesta a provocat o controversă pe Twitter, în luna octombrie, prin această propunere de pace între Kiev şi Moscova, relatează AFP și News.ro.

Miliardarul american a sugerat ca Crimeea să rămână Rusiei, să se organizeze noi referendumuri – supervizate de ONU – în regiunile ”anexate” de Rusia şi ca Ucraina să aibă un statut neutru.

Liderul de la Kiev s-a arătat nemulțumit de propunerea lui Musk la un eveniment organizat de cotidianul american The New York Times (NYT).

Ulterior, Zelenski l-a invitat în Ucraina.

”Cred că fie cineva are o influenţă asupra lui, fie el trage concluzii singur”, a declarat președintele Zelenski într-o videoconferinţă cu ocazia DealBook NYT, referindu-se la Musk.

”Dacă vrei să înţelegi ce a făcut Rusia aici, vino în Ucraina şi ai să vezi singur”, i-a transmis şeful statului ucrainean.

”Iar apoi ai să-mi spui cum să se pună capăt războiului, cine l-a declanşat şi când se va putea termina”, a subliniat el.

Fondatorul Tesla şi SpaceX a lansat un sondaj, în octombrie, prin care i-a lăsat pe cei 100 de milioane de abonaţi ai săi pe Twitter să voteze asupra planului respectiv de pace.

Volodimir Zelenski i-a răspuns, prin propiul sondaj pe Twitter, prin care întreba ”Pe care @elonmusk îl placeţi mai mult?” – pe ”cel care care susţine Ucraina” sau pe ”cel care susţine Rusia”?.

Vă amintim că Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie, sub pretextul că scopul acestei ofensive este ”denazifice” aceste foste republici sovietice prooccidentale.

Putin a cerut Ucrainei să înceteze ostilităţile şi să negocieze, după ce a ordonat mobilizare parţială la 21 septembrie, cu scopul de a-şi consolida trupele pe front, în urma unor înfrângeri usturătoare.

Ulterior, Volodimir Zelenski a anunţat că nu va negocia niciodată cu Rusia atât timp cât Putin se va afla la putere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *