Internațional

(VIOLENȚE ÎN KOSOVO): Poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a împrăștia zeci de suporteri ai opoziției

Deputat în parlamentul kosovar, Albin Kurti, care era interogat într-un comisariat de poliție din Pristina, a răspândit joi gaze lacrimogene în sala Adunării pentru a protesta față de punerea în aplicare a unui acord vizând normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia.

Luni seară, circa 200 de simpatizanți ai lui Albin Kurti au aruncat cu pietre și au spart geamurile comisariatului, înainte de a fi împrăștiați de poliția care a ripostat cu gaze lacrimogene, potrivit unor corespondenți ai agenției France Presse.

Principalele partide ale opoziției kosovare sunt ostile dialogului cu Serbia sub egida Uniunii Europene, afirmând că poate compromite independența proclamată unilateral în 2008 de către această fostă provincie sârbă locuită în majoritate de etnici albanezi.

Serbia, care nu a recunoscut independența Kosovo, consideră că provincia face parte în continuare din teritoriul național.

În 2013, Pristina și Belgradul au semnat un acord de normalizare sub egida Uniunii Europene care a deschis calea, un an mai târziu, hotărârii de a demara negocieri pentru aderarea Serbiei la UE.

În pofida progreselor înregistrate, Serbia și Kosovo întrețin relații dificile după conflictul armat care a opus forțele Belgradului unei gherile separatiste în Kosovo între 1998 și 1999. La capătul a 11 săptămâni de bombardamente ale NATO, în primăvara lui 1999 Belgradul a acceptat să își retragă trupele din Kosovo.

Reamintim că, două deputate în parlamentul kosovar au leșinat după ce aleși din opoziție au aruncat joi în sala de ședințe un dispozitiv cu gaz lacrimogen, pentru a protesta față de punerea în aplicare a acordului de normalizare a relațiilor cu Serbia, relatează AFP și Reuters.

Deputatele au fost transportate la spital cu ambulanța. Reprezentantul special al UE în Kosovo, Samuel Zbogar, se afla în sală în momentul producerii incidentului.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *