Politică

Vitalia Pavlicenco despre înțelegerea dintre Filat și Dodon: “Ghimpu nu trebuie să cedeze”

Nu cred ca trebuie făcut Ghimpu vinovat de nealegerea Președintelui R.Moldova. 

L-am urmărit ieri cu repulsie pe Dodon, care ne spunea cu o privire a la Beria (mutra îi seamănă cu satrapul) că PD și PLDM sunt ostaticii lui Ghimpu. Noi nu suntem naivi să nu vedem cum se spală creierii populației prin manipulările de la unele televiziuni, prin care e forțat PL-ul să voteze o greceanîi, un talmac sau alți cîrpaci roșii, mascați prin calificative gen ”neutri”, ”apartinici”, ”apolitici”.

În primul rînd, noțiunea corectă ar fi ”un candidat nepolitic”, deși ”neafiliat” nu poate fi nimeni și nici ”nepolitic”, pentru că votează, sensul fiind doar că nu e membru al vreunui partid.

În acest sens, nu văd de ce, pentru un om politic normal, nu ar fi bună pentru Președinte candidatura lui Vasile Nedelciuc, propusă de PL. Ar fi bune și candidaturile lui Alexandru Moșanu, Valeriu Matei, Ion Sturza, Vladimir Beșleagă, colonelul combatant Anatol Caraman, oameni care știu ce spun și nu sunt ”jmecheri” ca unii cosmopoliți alimentați de bani occidentali cree le spală sentimentele naționale, gen Nantoi.

Personalitățile naționale amintite aici ”nu sunt bune” pentru că de ei nu are nevoie Kremlinul – asta e. Toată lupta care se dă acum e pentru a pune un Președinte care să răspundă comandamentelor cercurilor imperiale de la Moscova, să nu fie român sau proromân, să facă ce i se va spune, să nu capete aură și, carecumva, să îi crească ratingul mai mult decît cel pe care îl are, de exemplu, Filat. Filat nu vrea povestea Lucinschi-Sturza, cînd apăruse frica lui Piotr Kirilovici că Ion Sturza va deveni lider național. Iar Filat e produsul lui Lucinschi.

Acest Filat, care, la Televiziunea publică, era asistat, într-o emisiune, de Nedelciuc (mie nu mi-a plăcut ipostaza în care l-am văzut pe Vasile), după care îi respinge candidatura. De ce? Pentru că Vasile e cu șapte capete mai sus decît Filat și dacă Nedelciuc ar fi Președinte, Filat nu l-ar putea controla, manipula, nu i-ar dicta, plus că, lui Filat, i-ar scădea ratingul în două săptămâni și nu va mai fi ”number one”, ci, „ot silî, 11”.

Acum să revenim la Ghimpu. Știu că stă acum arogant și enervat. Arogant – că așa e el, nu –i ajung educație, noblețe, generozitate, experiență interumană, toleranță, cultura de a nu fi orgolius și cu nasul pe sus. Enervat – pe bună dreptate – pentru că, după ce a renunțat la funcția de speaker, e tot el, cică, vinovat pentru că nu vrea să voteze candidatura cuplului Filat-Dodon. Că acesta e adevărul. Da, Ghimpu crede că acum ”totul depinde de el”. O știu asta și cercurile de la Kremlin, o știe Filat, o știe Dodon. Toți ăștia, plus instrumentele lor mediatice, acum îl victimizează pe Ghimpu. Și el e în capcană. Pe de o parte, vrea să rămînă în Parlament, că nu se știe ce aduc anticipatele. Pe de altă parte, nu poate vota pe cineva de-al lui Filat, Dodon, sprijinit cumva și de PD, pentru că acest Președinte va fi obligatoriu unul prorus. Și asta va fi pentru Ghimpu ca un 4 aprilie 2005 pentru Rosca și PPCD.

Ce trebuie făcut? Ghimpu nu trebuie să cedeze. Mai bună ar fi o înfrîngere demnă decît o victorie rușionoasă pentru falia națională. Mai bine alegeri anticipate decît, după trei ani de luptă și instabilitate, de incertitudine și stagnare în reforme, să se aleagă tot un Președinte antiromân.

Noi am observat cum a preluat Ghimpu mesajul PNL că nu vrem un Președinte antiromân, cum e miza Moscovei și a jujucilor de aici – Voronin, Dodon, Filat. Nu aud ce spune PD. Nu pot judeca, dar le dau un sfat – să nu-l debarce pe Ghimpu. Dacă vor face asta, nu voi înțelege cooperarea lor cu PSD din România.

Faptul că astăzi se va renunța oficial la referendum este o rușine și o manifestare a slăbiciunii, o cedare a guvernanților în fața forțelor rusești, dacă nu carecumva unii, de exemplu, PLDM, nu au fost, de la bun început, parte a acestui scenariu. Noi, PNL, am sprijinit ideea referendumului și spun acum că ne vom gîndi dacă, pe viitor, vom mai putea lua în serios anhajamentele și declarațiile AIE-2. Rușine și păcat. Mare păcat.

Articolul complet pe blogul Vitaliei Pavlicenco 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *