Bună Dimineața

Viteza, beția și corupția la moldoveni fierb într-o oală

La orele 7 dimineața, la intersecția străzilor Grigore Ureche și Ioan Botezătorul din centrul capitalei, un tânăr de 23 de ani, aflat în stare de ebrietate lovește un pieton.

O femeie de 50 de ani a fost grav rănită și în prezent se află la spital cu numeroase leziuni corporale. În presă s-a scris că aceasta trecerea neregulamentar strada. Soțul victimei, a făcut un apel la acei oameni care au asistat la accident sau dețin informație despre cum a avut loc accidentul, deoarece crede că se încearcă mușamalizarea cazului, iar vinovatul poate scăpa. Într-un video postat pe internet, bărbatul a arătat împrejurimile în care a avut loc tragedia. Strada care nu este aglomerată de trafic la acea oră matinală este traversată de mașini cu viteză excesivă. În zonă nu există nici o trecere de pietoni, decât peste circa opt sute de metri. Mai mult decât atât, accidentul care a avut loc în apropiere de o intersecție, nu are nici o trecere de pietoni sau vreun semn de atenționare pentru șofer, iar soțul victimei susține că nici nu a existat vreodată.

În urma reținerii, s-a depistat că șoferul este polițist și se afla într-o stare de ebrietate, stabilită în baza concentraţiei vaporilor de alcool în aerul expirat, care constituia 0,84 mg/l. Potrivit legii, concentrația maximă admisibilă de alcool în aerul expirat este de 0,15 g/l, iar gradul avansat este atribuit până în 0,5 mg/l în aerul expirat. Mă întreb în ce categorie se poate de clasificat gradul de ebrietate a șoferului?

Mai straniu pare să fie comportamentul polițistului, care, deși nu se afla într-o mașină de serviciu, purta uniformă, iar după impact, probabil ca să nu fie recunoscut, a scos cămașa. Într-un video postat pe internet, șoferul este la bustul gol, iar în urma întrebărilor unor martori a îmbrăcat o cămașă obișnuită.  La fața locului s-a deplasat un prieten de-al lui care a încercat să înțeleagă ce s-a întâmplat. Ulterior, organele de drept au anunțat că polițistul a fost reținut pentru 72 de ore și în prezent are loc investigarea cazului.

Bărbatul victimei susține că tânărul nu a stat nici acele 72 de ore în arest preventiv și cere ajutor de la societate civilă pentru a-l ajuta să identifice care au fost condițiile accidentului. 

Procurorul Municipiului Chișinău Igor Popa, contactat ieri seara a declarat pentru ziarul TIMPUL că tânărul a fost eliberat sub control judiciar. El a ne-a asigurat că polițistul a fost reținut pentru acele 72 de ore și doar apoi eliberat. Însă, nu ne-a putut numi o zi anume când urmează să fie audiat polițistul, fie azi, mâine, sau marțea viitoare. 

În locul cetățeanului care se teme ca făptașii să nu scape nevinoveți, se află și se poate afla oricine dintre noi. Omul simplu fără cumetri sau pile cu putere de decizie este slab și moale în fața sistemului. Nu judec tânărul care a urcat beat la volan. Oricât de vinovat se face, nu i-aș dori la 23 de ani să treacă prin cumplita experiență de a face închisoare, însă când anumite fapte pentru care trebuie să plătești se încearcă a fi mușamalizate e nevoie de a riposta față de sistem care ar trebuie să ne apere. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *