ActualitateExterne

‘Vizăm armele nucleare NATO, dacă o să fie instalate!’ (VIDEO)

Rusia amenință Polonia: ‘Vizăm armele nucleare NATO, dacă o să fie instalate!’

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o ţintă militară pentru Rusia, transmit Xinhua şi Reuters.

“Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO – indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică – are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător”, a afirmat Riabkov, într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse TASS, informează Agerpres.

Acesta a subliniat că practica misiunilor nucleare comune ale ţărilor NATO în apropierea graniţelor ruse exacerbează ameninţările de securitate.

“Şi nu mă refer la desfăşurarea permanentă, care şi ea este intens discutată de demagogi de la Varşovia. De aceea, toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă. Vor fi în prim-planul planificării noastre militare”, a insistat responsabilul rus.

Riabkov s-a referit la discuţiile care au loc cu privire la desfăşurarea de facilităţi nucleare ale NATO în Polonia ca fiind o “chestiune în evoluţie”. Moscova urmăreşte îndeaproape cum tratează Varşovia această problemă, a asigurat el.

CONTEXT

Într-un interviu publicat luni de cotidianul Fakt, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că autorităţile poloneze au discutat în mod repetat cu SUA posibilitatea desfăşurării de arme nucleare în Polonia, în cadrul programului “nuclear sharing” al alianţei, adăugând că Polonia este gata să facă acest lucru dacă va fi necesar.

“Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem”, a declarat Andrzej Duda pentru cotidianul Fakt.

Președintele statului polonez, care se află în prezent în Canada după o vizită în SUA unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte polonez Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja “de o perioadă de timp” obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.”Am abordat deja acest subiect de mai multe ori”, a declarat Duda (subiectul pe larg, aici).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *