Opinii și Editoriale

Vizită la Patriarhia Ecumenică

Desigur, vecinilor noștri nu le place definiția acestei patriarhii, așa cum este ea pe Wikipedia: „Patriarhia de Constantinopol (denumirea oficială este Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, în greacă: Oικουμενικό Πατριαρχείο Kωνσταντινουπόλεως, în turcă Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, în traducere: patriarhatul romanilor ortodocși din Fanar) constituie, în mod simbolic, cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creștin-ortodoxe. Patriarhul de Constantinopol este considerat ca fiind „primus inter pares" (primul între egali) în raport cu ceilalți patriarhi creștin-ortodocși.”

Încercând să ajung acolo fără un ghid, m-am rătăcit. Și imediat în spatele patriarhiei am dat de o clădire istorică, bine conservată, care avea gravat pe frontispiciu numele marelui împărat Constantin. M-am gândit că sunt aproape și m-am învârtit în acea zonă până am dat de o poartă neagră. Am întrebat ce e acolo, mi s-a spus că e o biserică. Am intrat.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” e mică și frumoasă și are peste 400 de ani vechime. Mult mai puțin decât patriarhatul din Constantinopol, care a pornit, putem spune, o dată cu creștinismul. Nu poți să mergi acolo și să nu te gândești ce ierarhi extraordinari au stat în acel scaun patriarhal. E suficient să îl pomenesc pe Sfântul Ioan Gură de Aur, ca să înțelegeți cât de emoționantă a fost pentru mine această vizită.
M-am bucurat că după ce m-am închinat, am găsit la intrare și pliantele, care erau traduse în câteva limbi de circulație și în limbile popoarelor ortodoxe. Așa că am citit pliantul în română și am intrat din nou, știind precis unde vreau să mă rog. Liniștea, frumusețea, icoanele și sfinții – toate te cuprind încă din pronaos.

Am petrecut un timp acolo, apoi m-am întors spre hotel. Și am simțit cum zâmbetul și bucuria nu mă părăseau deloc. Am ieșit din patriarhie odihnită, chiar dacă am bătut câteva ore orașul să ajung până acolo.

Am avut o mare bucurie, pe care nu o pot împărtăși în cuvinte. Și nici nu îmi propun acest lucru. Însă, după această vizită, care a culminat cu intrarea la Basilica Cisternă, a împăratului Iustinian, vreau să vă propun, în cazul în care ajungeți în Istanbul, să vizitați patriarhia. Iar înainte să intrați în biserică, citiți cu atenție informația din pliante. Veți avea multe bucurii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *