Ultima oră

Vlad Filat a PIERDUT la CEDO

Amintim că la 22 aprilie 2013, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti de a-l desemna pe liderul PLDM în calitate de candidat la funcţia de prim ministru, după ce acesta fusese demis de Parlament pe motive de corupţie.

Supărat pe decizia CC din 22 aprilie 2013, Vlad Filat şi presă controlată de acesta, a declanşat o virulentă campanie mediatică şi politică de compromitere a Curţii Constituţionale. Reamintim faptul că pentru a se răzbună pe judecătorii CC, la insistenţă lui Vlad Filat, deputaţii PLDM şi PCRM au votat o lege legi care presupunea revocarea din funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale pentru „pierderea încrederii”. Această iniţiativa, a stârnit indignarea mai multor oficiali europeni şi reacţia imediată a principalelor instituţii europene, care au cerut PLDM şi PCRM să înceteze imediat atacurile antidemocratice asupra Curţii Constituţionale, iar preşedintelui Timofti să nu promulge legea respectivă. La presiunile europenilor, legea nu a fost promulgată, iar, recent, la sesizarea PL, legea respectivă a fost declarată neconstituţională..

Vlad Filat a anunţat că va atacă decizia la CEDO, explicând că face acest lucru nu pentru el că persoană, ci pentru ţară, pentru a fi eliminat un precedent pe care el îl consideră periculos. "Aici nu este vorba de lezarea drepturilor mele. Eu în viaţă mea, am fost de atâtea ori bătut şi nedreptăţit, doar că această dată – şi mă refer la decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie – nu mă vizează doar pe mine şi anume că drepturile cetăţeanului trebuie să fie respectate.”, declara Vlad Filat, când a anunţat oficial decizia de a depune o plângere la CEDO.

În final, CEDO a respins plângerea lui V. Filat şi PLDM împotriva RM, că fiind nefondată, confirmând în acest fel, legalitatea Deciziei Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2014, care a decis că o persoană demisă pentru acte de corupţie nu poate fi numită din nou să ocupe aceeaşi funcţie din care a fost demis.

Respingerea de către Curtea Europeană a plângerea lui Vlad Filat şi PLDM împotriva Republicii Moldova, vine să pună punct unui întreg lanţ de acţiuni prin care s-a încercat punerea Curţii Constituţionale sub control politic. În acest mod au fost spulberate acuzaţiile lui Vlad Filat că cineva i-ar fi încălcat anumite drepturi, iar ipoteza lansată de liderul PLDM că decizia CC ar crea de fapt un precedent periculos pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, a fost infirmată de CEDO.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *