CSI / Rusia

Vladimir Putin ar putea câştiga alegerile prezidenţiale din PRIMUL TUR

În pofida manifestaţiilor din stradă, premierul rus, Vladimir Putin, este în creştere în sondajele de opinii. Dacă în cadrul anchetei publicate vinerea trecută, şeful Guvernului acumulase 48 la sută din intenţiile de vot, conform ultimului sondaj al aceluiaşi institut, realizat la 14 ianuarie, Putin i-ar învinge din primul tur pe liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov (11 la sută), şi pe ultranaţionalistul Vladimir Jirinivski (9 la sută), dacă scrutinul ar avea loc duminică.

Potrivit aceluiaşi sondaj, miliardarul Mihail Prohorov ar primi 2 la sută din voturi, în scădere cu un punct faţă de sondajul anterior.

Sondajele au fost realizate de institutului Vtsiom, pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane.

Potrivit unui alt sondaj, realizat de Fundaţia pentru opinie publică (FOM) pe un eşantion reprezentativ de 3.000 de persoane, la 14 şi 15 ianuarie, premierul ar obţine doar 45 la sută şi ar turma să intre în turul doi, ceea ce nu s-a mai întâmplat de când Putin a venit la putere.

Valdimir Putin a fost ales preşedinte în 2000 din primul tur, cu 52,94 la sută din voturi, şi cu 71,2 la sută la alegerile din 2004.

Protestele împotriva regimului lui Putin au luat amploare după alegerilor legislative de la 4 decembrie, câştigate de partidul de guvernământ Rusia Unită, şi marcate de fraude masive, potrivit observatorilor şi opoziţiei.

La 10 decembrie, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă. Iar la 24 decembrie, între 70.000 şi 100.000 de persoane au manifestat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor şi o "Rusie fără Putin".

 O nouă manifestaţie de amploare va avea loc la Moscova pe 4 februarie.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *