ActualitateCSI / RusiaExterne

Vladimir Putin, pe lista sancțiunilor. Volodimir Zelenski îi interzice intrarea în Ucraina

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a semnat un decret care impune sancțiuni împotriva a 35 de oficiali ruși de rang înalt, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin, transmite The Guardian.

Sancțiunile blochează bunuri și proprietăți ale oficialilor aflați pe listă, îi împiedică să-și retragă capitalul din Ucraina și le interzice intrarea pe teritoriul Ucrainei.

Alte persoane care se află pe lista sancțiunilor sunt purtătorul de cuvânt a lui Putin, Dmitri Peskov, prim-ministrul rus Mihail Mișustin, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Vladimir Putin și fiicele sale sunt și pe lista sancțiunilor impuse de Occident, din cauza invaziei ruse din Ucraina.

Războiul se prelungește, iar după mai bine de 100 de zile de la începutul invaziei, cele mai grele lupte se dau pentru cucerirea orașului Severodonețk. Forțele de apărare ucrainene au pierdut teren acolo, în urma unui bombardament rusesc. Cea mai mare parte a orașului este din nou în mâinile rușilor și nu mai este posibilă evacuarea civililor, încă blocați acolo, spune guvernatorul local. Ucrainenii controlează doar periferia, inclusiv zona industrială.

De asemenea, războiul declanșat de Rusia a provocat o scădere cu 15,1% a economiei Ucrainei în primele trei luni ale acestui an, potrivit agenției ucrainene de statistică, relatează The Guardian.

Amintim că Rusia a pornit un război nejustificat și violent în Ucraina, în 24 februarie, și a devastat mari părți ale economiei ucrainene. O mulțime de companii au fost nevoite să se închidă sau să-și reducă semnificativ producția.

Fondul Monetar Internațional prognozează o scădere a PIB-ului Ucrainei cu 35% în 2022, iar ministrul ucrainean de finanțe, Serghei Marcenko, spunea la mijlocul lunii mai că anticipează o scădere chiar de 45-50%.

Inflația a crescut la 18% în mai, de la 16,4% în aprilie, iar prețurile alimentelor continuă să crească.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *