Social

VOCEA POPORULUI: De unde se trage frica de polițiști?

 S-a schimbat părerea oamenilor despre polițiști sau, cel puțin, au fost remarcate aceste modificări de către omul de rând? Cum privesc psihologii aceste modificări, aflați din analiza de mai jos. 

De unde se trage frica de polițiști? 

„Orice frică este dezvoltată și crescută de părinți. Noi știm că de mici, când făceam o încălcare, părinții ne spuneau că dacă nu vom fi cuminți ne vor da la poliție. De aici vine și frica. Faptul că polițistul nu se deosebește prea mult de lumea din jur este unul pozitiv, deoarece, astfel, omul își capătă sau recapătă încrederea în el și mereu are speranța că va putea să i se adreseze, dacă va avea de suferit. Astfel, crește și încrederea în oameni”, a declarat pentru TIMPUL psihologul Tatiana Turchină.

Crește sau scade încrederea în poliție? 

Ultimele sondaje arată că încrederea oamenilor în poliție scade, crescând încrederea în subdiviziunile poliției – salvatori și pompieri. Totodată, autoritățile speră că, odată cu noile uniforme, poliția să-și redobândească încrederea în rândul populației.

Rezultatele celui mai recent studiu la acest subiect relevă că poliţia se bucură de încrederea a o treime din populația țării. Alţi 33 la sută nu prea au încredere în agenţii de poliţie, iar 30 la sută nu au deloc încredere. În acelaşi timp, rezultatele arată că moldovenii au mai mare încredere în subdiviziunile poliţiei, decât în poliţie. Pompierii şi salvatorii sunt în topul încrederii (cu 77%), aceştia sunt urmaţi de sectorişti (54%) şi de carabinieri (47%). La coada clasamentului se plasează inspectorii de la Poliţia Rutieră.

Cu toate acestea, nu toți polițiștii au primit uniforme noi. Printre primii au fost polițiștii de frontieră și cei de la poliția de patrulare, care au îmbrăcat uniformele pe 27 august curent.

Vox-populi

Leon 

„Îmi place culoarea uniformelor, dar în rest nu am acordat mare atenție, din motiv că nu sunt preocupat de aceasta. În principiu, nu uniforma definește omul. Contează uniforma la un polițist? Cred că contează, întrucât arată fața Moldovei. Însă ceea ce definește – nu cred”. 

Mihaela

„Sinceră să fiu, chiar sunt de acord și era necesară o astfel de schimbare. Nu a fost obligatoriu, însă arată destul de frumos și chiar îmi place. Detaliul care îi scoate în evidență este șapca și modul de aranjare a epoleților și numelui pe uniformă. Ce ține de frică, noi nici nu ar trebui să ne temem de polițiști, dimpotrivă, ar trebui să fim alături de ei”.

Veaceslav

„Nici nu le-am văzut, dacă vreți să mă credeți. Sunt venit de la țară și nu le-am văzut. Am înțeles că, inițial, au început să dea uniforme la Chișinău, iar până o să ajungă la nord la Briceni, mai e mult timp. Erau necesare aceste uniforme sau se descurcau și cu alea vechi? Și uniforma e importantă, dar când stă lângă tine un băiat înalt, care nu știe nimic, credeți-mă că nu face față Republicii Moldova”.

Sergiu

„Eu cred că sunt bune noile uniforme. Este ceva nou, deosebit și seamănă a europeni. Vechea uniformă era mai serioasă, în timp ce cu aceasta, când treci pe lângă un polițist, scade un pic frica”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *