Război

Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia plănuiește un atac terorist nuclear în Zaporojie

Zelenski a declarat că forțele lui Vladimir Putin se pregătesc să declanșeze o scurgere de radiații la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia.

El a postat pe rețelele de socializare: “Serviciile de informații au primit informații potrivit cărora Rusia ia în considerare scenariul unui act terorist la centrala nucleară Zaporizhzhia – un act terorist cu eliberare de radiații. Ei au pregătit totul pentru acest lucru”.

Kremlinul a respins afirmațiile potrivit cărora trupele ruse pregăteau un atac la centrala nucleară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: “Aceasta este o altă minciună. Au existat doar contacte cu AIEA la fața locului – o evaluare foarte bună din partea AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică).

“Au văzut totul, tot ce au vrut să vadă”.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află sub ocupație rusă de la începutul războiului, în martie anul trecut.

Cele două părți s-au acuzat reciproc că au bombardat vastul complex, iar eforturile internaționale de a stabili o zonă demilitarizată în jurul acestuia au eșuat până acum.

“Din nefericire, a trebuit să le reamintesc (oamenilor) de mai multe ori că radiațiile nu cunosc frontierele de stat. Iar pe cine va lovi este determinat doar de direcția vântului…” a declarat Zelensky.

Declarația președintelui ucrainean vine la doar două zile după ce șeful serviciilor de informații militare de la Kiev a acuzat Rusia că a “minat” iazul de răcire care este folosit pentru a menține reactoarele la rece la centrala din Zaporojie.

În cadrul unei emisiuni TV, Kyrylo Budanov, șeful agenției GUR, a declarat: “…Cel mai înspăimântător este faptul că centrala nucleară Zaporizhzhia a fost minată suplimentar în acea perioadă… și anume a fost minat iazul de răcire.”

Centrala nucleară a fost bombardată de mai multe ori de la invazie, stârnind temeri că ar putea declanșa un dezastru nuclear.

O pană de curent la Zaporojie, luna trecută, a ridicat îngrijorări cu privire la o scurgere de radiații, ambele părți acuzându-se reciproc pentru atac.

Compania ucraineană de stat Energoatom, care produce energie electrică, a declarat că întreruperea s-a datorat bombardamentelor rusești din timpul nopții asupra unei linii electrice externe.

La începutul acestei luni, un baraj hidroelectric cheie care furnizează apă pentru a ajuta la răcirea centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP) a explodat și s-a prăbușit, provocând o inundație masivă în zonă.

Experții au avertizat cu privire la consecințele catastrofale în cazul în care prăbușirea Nova Kakhovka ar interfera cu aprovizionarea esențială cu apă sau energie electrică a centralei.

Centrala are șase reactoare nucleare – cinci în stare de oprire la rece și unul în stare de oprire la cald – și este în prezent condusă de un echipaj de schelet.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat că scăderea nivelului rezervorului Kakhovka nu va afecta nivelul apei din bazinele de răcire din bazinele de stocare a combustibilului nuclear uzat ale instalației.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a avertizat că o absență prelungită a apei de răcire la centrală ar putea perturba funcționarea generatoarelor diesel de urgență.

Liderul rus a fost catalogat drept un “nebun” pentru că a transformat practic barajul într-o bombă nucleară improvizată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *