CSI / Rusia

Volodimir Zelenski a adoptat măsuri punitive împotriva uneia dintre cele mai bogate persoane din Ucraina și a nouă clerici

Președintele Ucraieni, Volodimir Zelenski a impus sancțiuni împotriva unuia dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina și a 9 preoți asociați cu Biserica Ortodoxă Rusă, blocând activele lor pentru 5 ani, transmite Reuters și Hotnews.

Mutarea reprezintă ultima dintr-o serie de măsuri luate de Kiev împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse ca urmare a susținerii puternice acordate de aceasta invaziei declanșate de Putin la 24 februarie 2022.

Un decret publicat pe site-ul președinției ucrainene anunță că sancțiuni au fost impuse împotriva lui Vadim Novinski, a cărui avere era estimată la între 1,3 și 3,5 miliarde de dolari înainte de izbucnirea războiului.

Novinski, despre care se crede că se află în Germania, are afaceri în sectorul energetic și al producției de oțel. De asemenea, acesta deține titlul de diacon și a sponsorizat ramura Bisericii Ortdoxe Ucrainene care a fost loială Moscovei timp de ani de zile.

Pe lista de sancțiuni a Kievului au fost incluși și Pavel Lebed, vicarul mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev, și alți ierarhi cu rang înalt ce aparțin unor parohii din estul și sudul țării, locurile unde se duc principalele lupte împotriva forțelor de invazie rusești, precum și din Crimeea, regiune anexată ilegal de Rusia în 2014.

Autoritățile ucrainene au efectuat în ultimele luni percheziții la mai multe biserici și mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene care este loială Moscovei, acuzând că acestea susțin „genocidul” comis de ocupanții ruși sub pretextul religiei.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni sancțiuni asemănătoare au fost impuse împotriva a 22 de ruși ce au legături cu Biserica Ortdoxă de la Moscova.

Oficial, Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a declarat independența deplină față de Rusia la sfârșitul lunii mai a anului trecut însă serviciile de securitate de la Kiev acuză că numeroși clerici ai săi continuă să distribuie propagandă sau mesaje pro-ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *