Externe

Volodimir Zelesnki avertizează că va urma „cea mai grea iarnă” pentru ucraineni. Ce măsuri a anunțat în domeniul energiei

Iarna care urmează va fi foarte dificilă pentru ucraineni „din cauza agresiunii Rusiei”, a atras atenția președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în mesajul său de marți seară, relatează CNN și News.ro.

Liderul de la Kiev spune că a discutat cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai celor mai mari companii energetice de stat despre „înființarea unui sediu pentru a se pregăti următorul sezon de încălzire”.

„Au fost discutate problemele legate de achiziţionarea unei cantităţi suficiente de gaz pentru sezonul de încălzire, acumularea de cărbune şi producţia de energie electrică. În situaţia actuală, din cauza agresiunii Rusiei, aceasta va fi într-adevăr cea mai grea iarnă din toţi anii de independenţă (…) Trebuie să trecem prin ea pentru ca poporul nostru să simtă activitatea normală a statului”, a declarat președintele Ucrainei.

Există „probleme legate de achiziționarea unei cantități suficiente de gaz pentru sezonul de încălzire, acumularea de cărbune și producția de energie electrică”, a explicat Volodimir Zelenski, adăugând că toată producția internă de resurse energetice va fi folosită pentru nevoile ucrainenilor.

În acest moment, nu ne vom vinde gazul și cărbunele în străinătate. Toată producţia internă va fi direcţionată către nevoile interne ale cetăţenilor noştri.

„În acelaşi timp, facem tot ce putem pentru a ne spori capacităţile de export de energie electrică. Iar după aderarea istorică a ţării noastre la reţeaua energetică unificată a Europei, astfel de exporturi nu numai că ne permit să ne creştem veniturile în valută, dar influenţează direct şi stabilizarea situaţiei energetice în ţările vecine, care reduc consumul de energie din Rusia”, a adăugat Volodimir Zelenski.

În acest context, președintele Ucrainei, a anunțat un plan de reparare a centralelor termice și electrice avariate sau distruse de atacuri, punerea în aplicare a acestui plan în următoarele luni fiind „una dintre sarcinile principale ale Ministerului Energiei al Ucrainei”.

De asemenea, Volodimir Zelenski a cerut Guvernului să se asigure că „tarifele la gaz şi energie electrică nu se vor schimba în sezonul următor de încălzire”.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *