Actualitate

Volumul creditelor noi acordate a crescut considerabil. Care este rata dobânzii

„Noi am anticipat o scădere a ratelor dobânzilor la credite în cadrul prezentării în luna februarie a Raportului asupra inflației. Se confirmă, dar în perioadele următoare, probabil, ritmul de micșorare a ratelor dobânzilor ar putea fi mai mic”, a menționat viceguvernatorul BNM.

În trimestrul I al anului în curs, soldul creditelor în lei moldovenești s-a micșorat cu 4,7%. Totodată, creditele în valută au înregistrat în perioada respectivă o creștere de 12,5%.

„Această tendință de creștere a creditării în valută convertibilă reprezintă un risc, care, în cazul volabilității sporite a cursului valutar al monedei naționale, poate afecta considerabil debitorii și, prin transmisie, se poate reflecta în bilanțurile băncilor comerciale. BNM a observat această tendință în cadrul rundelor precedente de prognoză. Noi vom examina minuțios fenomenul și dacă va fi necesar, BNM va veni cu unele acțiuni prudențiale sau de politică monetară pentru a preveni acumularea riscurilor, care derivă din împrumutarea excesivă în valută convertibilă” a mai adăugat Vladimir Munteanu.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *