Actualitate

Voluntari din SUA, muncesc în folosul comunității basarabene

Un nou grup 54 de voluntari ai Corpului Păcii din Statele Unite a depus, la sfârșitul săptămânii trecute, jurământul pentru a activa în folosul comunității în Republica Moldova, a transmis Radio Chișinău.

Voluntarii vor petrece o perioadă în satele Republicii Moldova predând limba engleză, organizând campanii de prevenire în domeniul sănătății, cursuri în domeniul micului business și împărtășind comunității din experiența lor culturală.

Cei 54 de voluntari americani, tineri dar și trecuți de vârsta de pensionare, au depus în prezența ambasadorului Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, jurământul în care au promis să slujească cu pasiune, determinare și respect față de cultura și oamenii acestei țări. Îmbrăcați în costume populare românești, ei au dansat și au cântat cântece populare și melodii din repertoriul interpreților Doina și Ion Aldea-Teodorovici. În aplauzele publicului, americanii aflați pe scenă si-au încheiat evoluția cu tradiționalul dans Perinița.

Emily Olmstead (in foto), în vârstă de 24 de ani, este absolventă a facultății de lingvistică din orașul Pittsburg. Voluntara va fi profesoară de limba engleză în satul Costești, raionul Ialoveni.
”Am învățat că este un lucru normal să mâncăm zeamă de pui foarte fierbinte când afară sunt 40 de grade Celsius, sarmale și mămăligă”, a mărturisit Emily Olmstead.

William Winter din Kentucky, a venit ca voluntar și se va implica în programe de dezvoltare comunitară în satul Izbiște, raionul Criuleni. „Înainte să vin aici știam doar că Republica Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică. Acum însă știu foarte multe lucruri despre tradiții, despre istoria țării. Moldova a fost cu România, după care în Uniunea Sovietică, iar acum este independentă”, a constatat William Winter.

Familia Ninei Luca din satul Costeșt, raionul Ialoveni, este una dintre zecile de familii din Republica Moldova care au ales să fie gazde pentru voluntarii americani.„Anul acesta este a cincea voluntară pe care familia mea o găzduiește. Cel mai mult ce îmi place la vountari faptul că învață repede limba. În câteva zile deja încep să vorbească. Mă bucur pentru ei pentru că la noi sunt ruși care nici după 40 de ani de stat aici nu știu să vorbească în limba română”, a declarat Nina Luca.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău James Pettit a vorbit despre improtanța activității Peace Corp:„Există multe provocări aici în Republica Moldova și rolul Corpului Păcii este să ajute și să îmbunătățească condițiile de aici. Sunt foarte mândru de acest program. Consider că voluntarii sunt și ambasadori aici”.

“Chișinăul a invitat organizația Peace Corp de a deschide un program și în Republica Moldova începând din anul 1993. Voluntarii organizației activează în peste 100 de localități, iar de la începutul programului, în țara noastră, au servit aproximativ 1000 de voluntari. Anul trecut, prin intermediul programului au venit 34 de voluntari”,și-a încheiat relatarea de la Radio Chișinău, dna Ina Guțu.

Ioan POPESCU
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *