Bună Dimineața

Voluntariat? NU, Mulțumesc

Este foarte plăcut și te simți mai împăcat atunci când ajuți niște persoane nevoiașe, când prin voluntariat schimbi spre bine viața unui om, când îi faci zilele mai luminoase prin acțiunile tale venite din inimă. DA, astfel de voluntariat, dezvoltă cu adevărat personalitatea tinerilor, le oferă experiențe de neuitat, îi ajută să vadă și o altă realitate, îi fac să simtă nevoile și trăirile altor persoane… Cunosc multe persoane care vorbesc despre voluntariat cu o sinceritate și o dedicare completă și o dorință aprigă de face din nou și din nou fapte bune. Sunt persoane care, datorită voluntariatului, și-au găsit un job mai bun, au căpătat abilități profesionale și experiențe internaționale de invidiat. Însă, sunt și persoane care au rămas dezamăgite din cauza unor persoane rău intenționate.

Nu este totul atât de frumos și atât de roz. Mereu există și o altă parte a monedei. Sunt persoane, pe care le numim „recrutori”, care profită de persoanele care vor să ajute sau să capete noi experiențe. Pentru recrutori, voluntariatul înseamnă multe brațe de muncă gratis, pe care pot să le exploateze la maxim. Aceste persoane sunt, în viziunea lor, datoare să îndeplinească anumite cerințe.

Acum, e în vogă, ca la anumite evenimente, organizatorii să recruteze voluntari, chiar dacă sunt evenimente comerciale ( din care se fac bani buni). Ei ar putea să-și angajeze sau să recruteze oameni, pe care să-i remunereze. Dar, nu-i așa că e mai bine să iei niște elevi sau studenți naivi? Sunt cazuri în care și comportamentul lor față de voluntari este inadmisibil.

Evenimentele sunt de câteva zile, iar chinul și dezamăgirea voluntarilor nu e de lungă durată. Însă, sunt companii sau instituții, care au voluntari pe timp mai îndelungat. Unele nu doar se folosesc de aceste persoane, dar le și oferă în schimb ceva, de exemplu traininguri gratuite, cursuri, călătorii, accesul la evenimente, concerte etc. Un lucru îmbucurător este că, totuși, există astfel de organizații, instituții și ONG-uri „cu obraz”. Altele nu oferă nici cât e negru sub unghie și nici nu iau în calcul timpul pe care tinerii îl dedică activităților acestora. Din această cauză, tinerii sunt foarte dezamăgiți, iar după astfel de experiențe, când aud de recrutări de voluntari fug ca de ciumă.
Consider că aceste persoane nu se gândesc la nimeni în afară de ei. Nu cred că le-ar plăcea ca și copiii lor sau vreun membru al familiei să fie exploatat în acest mod.
Unui astfel de voluntariat, cu o astfel de atitudine din partea recrutorilor, spun NU, Mulțumesc!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *