Social

Votat în prima lectură! Centrele de sănătate din localitățile rurale vor putea desfășura activități farmaceutice

Centrele de sănătate din localitățile rurale vor obține dreptul de a desfășura activități farmaceutice. Proiectul respectiv a fost adoptat astăzi de Parlament în prima lectură, transmite MOLDPRES.

Inițiativa a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Autorul argumentează că distribuirea geografică neuniformă a farmaciilor comunitare afectează accesul la medicamente de calitate, la prețuri optime, pentru locuitorii de la sate. În anul 2020, în Republica Moldova activau 1450 de unități farmaceutice, dintre care 1016 – situate în localități urbane, potrivit statisticilor. În aceste condiții, propunerea legislativă a deputatului vine să elimine această discrepanță majoră între orașe și sate.

Prin proiectul de lege se propune derogarea unor atribuții de licențiere a activității farmaceutice în localitățile rurale și stabilirea condițiilor de activitate prin actul normativ al Guvernului, astfel ca personalul medical din cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice din mediul rural să obțină dreptul de a desfășura activității farmaceutice. O altă prevedere ține de acordarea subvențiilor de stat pentru desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale. „La rectificarea bugetului, deja au fost panificate 5 milioane de lei pentru subvențiile respective. Ne așteptăm ca, până la finele anului, să avem cel puțin 50 de farmacii deschise și inaugurate”, a subliniat Dan Perciun.  

Proiectul de lege urmează a fi supus votului în lectura a doua.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *