Social

Votat în prima lectură! Fumatul la balcoanele caselor de locuit ar putea fi interzis

În prima lectură, deputații au aprobat un proiect de lege care are drept scop realizarea Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului.

Autorii propun includerea în legislație a unor noțiuni noi: tutun de pipă; nicotină; gudron; toxicitate; produs conex nou; import de produse din tutun sau de produse conexe; importator de produse din tutun sau produse conexe; unitate ce comercializează cu amănuntul; confiscare; livrare supravegheată; comerț ilicit etc, transmite Jurnal.md.

De asemenea, proiectul reglementează drepturile și obligațiile la importarea produselor din tutun și produselor conexe, precum și interdicțiile. Legea se completează cu un articol special ce vizează Registrul de stat al utilajelor de fabricare a produselor din tutun, care va fi ținut de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Totodată, se introduc cerințe privind notificarea produselor noi din tutun, inclusiv țigaretele electronice, dar și cerințe privind produsele conexe cu precizarea conținutului cantității de nicotină, volumului maxim al cartușelor și rezervoarelor țigaretelor electronice etc.

„Autorii mai propun introducerea interdicției de a fuma la balcoanele caselor de locuit (apartamentelor, căminelor), în locurile de uz comun în cămine și în locuințele în care se află minori și femei gravide, însă acest aspect urmează să mai fie discutat în cadrul consultărilor publice”.

Este reglementată și răspunderea penală pentru fabricarea, punerea în circulație și utilizarea timbrelor de accize false. Sancțiunile pentru fabricarea în scopul punerii în circulație a timbrelor de accize false, pentru marcarea mărfurilor supuse accizelor vor varia între 125000 lei și 250000 lei. Suplimentar, este prevăzută privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea unității comerciale.

În opinia autorilor, aderarea Republicii Moldova la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a OMS și ajustarea legislației va contribui la prevenirea și combaterea comerțului ilicit cu produse din tutun, precum și va aduce un șir de alte beneficii economice și sociale.

Autorii propun ca noile prevederi să fie puse în aplicare în termen de 12 luni din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Proiecul de lege a fost votat, în prima lectură de 53 de deputați. Documentul urmează să fie propus spre examinare, în a doua lectură, în plenul Parlamentului.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în cooperare cu Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *