Economie

Votat în prima lectură. Parlamentul a aprobat modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2023

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, rectificări la LEGEA Bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2023. Inițiativa legislativă a fost votată de 68 de deputați.

Potrivit proiectului, veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 152 de milioane de lei – de la 38,6 miliarde de lei la 38,8 miliarde de lei. De asemenea, cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat vor crește cu 152 de milioane de lei și vor ajunge la 38,8 miliarde de lei.

Creșterea cheltuielilor este necesară pentru alocarea suplimentară a 84 de milioane de lei pentru majorarea cu 250 de lei a alocației lunare primite de anumite categorii de persoane cu dizabilități, care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, care au fost implicate în lichidarea. consecințelor avariei de la Cernobâl, victimele represiunilor politice etc. În total, de majorarea alocației vor beneficia de aproape 37 000 de cetățeni. Totodată, 90 de milioane de lei vor fi cheltuite pentru acordarea compensațiilor la energie.

În document se mai propune alocarea sumei de 21 de milioane de lei pentru protecția șomerilor. Banii sunt destinati pentru instruirea șomerilor, bursa pe care o vor primi cei care se îngrijesc, urmează un curs de formare profesională și subvenții acordate de stat pentru crearea locurilor de muncă.

Proiectul de ajustare a bugetului asigurărilor sociale a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în baza rezultatelor executării indicatorilor bugetului în primul semestru al anului, dinamica contingentului de beneficiari și a mărimii medii ale prestațiilor sociale, precum și de actualizare a Ministerului Dezvoltării Economice. și Digitalizării a prognozei indicatorilor macroeconomici.

Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2023 va fi propus spre examinare într-o două lectură în plenul Parlamentului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *