Social

Votat în prima lectură! Parlamentul a aprobat noi reglementări menite să modernizeze activitatea bibliotecilor din R. Moldova

Cu 59 de voturi ale deputaților, proiectul de lege care conține reglementări menite să modernizeze activitatea bibliotecilor din țară și să ajusteze cadrul legal existent la capitolul biblioteconomie și știința informării a fost adoptat în prima lectură.

Scopul inițiativei legislative este de a face bibliotecile mai accesibile și mai adaptate la nevoile comunităților locale, consolidând rolul bibliotecii de serviciu public. Proiectul conferă o definiție clară termenilor „bibliotecă”, „centru bilblioteconomic” și „document de bibliotecă”. De asemenea, sunt propuse o serie de modificări referitoare la diversificarea activităților bibliotecilor, în concordanță cu tendințele de modernizare și practicile internaționale în domeniu.

Potrivit noii redacții a legii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova va exercita funcția de Centru Național de Digitalizare și va asigura funcționarea Rezervei Naționale de Publicații. Alte prevederi ale proiectului vizează măsuri pentru extinderea accesului la resursele bibliotecilor, inclusiv prin creșterea fondurilor de carte, pentru a oferi posibilitatea mai multor opțiuni de învățare și cercetare.

Actualizarea Legii cu privire la biblioteci are loc și în contextul angajamentelor internaționale asumate de către Republica Moldova privind apropierea graduală a normelor naționale cu cele ale Uniunii Europene și a politicilor conexe bibliotecilor din toate statele membre ale Consiliului Europei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *