Social

VOTAT! Inechități în aplicarea TVA la medicamente vor fi eliminate

Proiectul de modificare a Codului fiscal și a Legii cu privire la tariful vamal, în vederea aplicării corecte și uniforme a TVA la medicamente, a fost votat în cea de-a doua lectură. Până în prezent, există o inechitate privind aplicarea TVA la medicamentele înregistrate în Nomenclatorul de stat (fiind calificate medicamente) și la cele care nu sunt înregistrate în Nomenclatorul de stat, însă sunt autorizate pentru importul către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. 

Prin urmare, se atestau multiple cazuri de recalificare neîntemeiată de către Serviciul Vamal a poziției tarifare pentru unele medicamente, fiind aplicată TVA de 20% și nu de 8%. Uneori entități interpretează diferite două același produs. 

Astfel, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale califică preparatul Linkus ca fiind medicament.

Stabilirea TVA de 8% pentru medicamente, indiferent de tarifară, va contribui la stabilizarea și micșorarea prețurilor la medicamente și produse farmaceutice, vândute cu amănuntul. 

Un alt obiectiv urmărit prin promovarea proiectului de lege este asigurarea accesului pe piața farmaceutică a mai multor medicamente, dispărute în ultimii ani din farmaciile din țară. 

Prin eliminarea barierelor, uneori birocratice, furnizori economici importatori de medicamente și produse farmaceutice vor putea efectua procedura de devamare și punere pe piață a medicamentelor în termeni mai restrânși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *