Social

Votat! Producătorii agricoli din R. Moldova vor putea să-și vândă în continuare cele 7 produse pe piața din UE fără a achita taxe vamale

Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European (PE) a votat regulamentul care prelungește cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană.

Astfel, merele, cireșele, prunele, tomatele, usturoiul, strugurii de masă și sucul de struguri vor putea fi comercializate pe piețele UE, fără achitarea taxelor vamale, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan, scrie Jurnal.md.

„Războiul din Ucraina a afectat puternic economia din Republica Moldova. Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022, am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import și să ridicăm cotele la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri”, a mai declarat el.

Accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an.

„În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022”, a completat oficialul.

Votul final pe acest regulament urmează să aibă loc în plenul Parlamentului, care va avea loc în sesiunea programată la începutul lunii iulie, iar decizia va intra în vigoare din 24 iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *