(VOX POPULI) A început febra pre-școlară
În mod tradițional, în Parcul Catedralei (str. Pușkin) din Chișinău s-a deschis iarmarocul școlăresc. Câteva zeci de tarabe au fost amenajate pe aleile parcului, care au început să forfotească de cumpărători chiar de sâmbătă, prima zi a târgului. Comercianții au expus spre vânzare rechizite școlare, haine, încălțăminte, manuale și genți pentru elevi. Pentru alți agenți economici, iarmarocul e un prilej să-și vândă marfa, motiv pentru care lângă pixuri și caiete, se pot vedea în vânzare produse naturiste, lenjerie și perne. Dacă vânzătorii afirmă că prețurile nu s-au schimbat sau chiar au scăzut în comparație cu cele din anul trecut, părinții sunt convinși că acestea sunt exagerate, iar bugetele familiilor vor suferi o lovitură puternică înainte de 1 septembrie.
Ludmila, vânzătoare de rechizite școlare
Produsele noastre sunt foarte bune. Oferim tot ce e necesar pentru școală: genți, albume, agende, caiete, vopsele, creioane, carioci. Avem un sortiment foarte bogat. Anul acesta vând pentru prima dată la târg. Nu duc lipsă de cumpărători. Se pare că prețurile sunt la fel ca anul trecut.
Iulia, vânzătoare de haine
E abia prima zi de târg. Am reușit să vând doar o cravată. Prețurile sunt mai mici la modelele hainelor din anul trecut. Avem costume care au costat 620 de lei, iar acum le vindem cu 300-400 lei. De obicei, părinții caută costumașe, bluzițe și pantalonași. E bine că s-a deschis acum târgul, oamenii au timp destul să-și pregătească copiii de școală.
Natalia, vânzătoare de genți și umbrele
Lumea încă se uită. Analizează piața. Prețurile nu s-au schimbat. În primele zile de iarmaroc vin în special părinții copiilor de clasa I. Sperăm că mai târziu vor veni și elevi din clasele mai mari.
Vlad, vânzător de încălțăminte
Lumea nu prea știe că s-a deschis iarmarocul. Avem încălțăminte produsă în R. Moldova. Pantofii pentru domnișoare costă 200-420 de lei, pentru bărbați – cca 450, iar pentru copii – cca 300 de lei. Prețurile au crescut, pentru că s-a scumpit materia primă. Deocamdată, oamenii vin doar să măsoare încălțăminte. Cred că vom face vânzări săptămâna viitoare.
Victoria
Am un băiat de clasa I. Ca să-l pregătesc de școală am pus deoparte 2000 de lei. Dar văd că prețurile sunt mai mari decât mă așteptam. Am mai observat că pentru fete oferta e mai bună decât pentru băieți…
Ala
Am așteptat să se deschidă acest iarmaroc. Căutăm tot ce e necesar pentru pregătirea copiilor de școală. Trebuie să scot o sumă bunicică din buzunar ca să-i îmbrac. E costisitor, mai ales când ai doi copii. În medie, cheltui 3-4 mii de lei pentru un singur copil, dacă îi cumpăr strictul necesar: costum de școală, rechizite școlare, costum sportiv.
Svetlana
Calitatea produselor e proastă. Sunt lucruri mai bune decât aici la târg. Pregătim fiul de clasa I. Costumele sunt foarte scumpe. Am cumpărat o geantă și un album. Prețurile sunt destul de exagerate. Nu e ușor pentru bugetul familiei, în situația în care numai soțul lucrează.
Maia
Am șapte copii, dintre care cinci merg la școală. Am văzut care e oferta de genți și încălțăminte. De obicei, cheltuim mii de lei ca să-i pregătim de un nou an de studii. Ne este foarte greu. Prețurile au crescut în comparație cu anul trecut.
Iarmarocul școlăresc 2012 va activa până la 2 septembrie. Târguri de profil sunt organizate în toate cele cinci sectoare ale capitalei. Tarabele vor fi deschise de la ora 8 până la ora 19. La iarmarocul şcolăresc din centrul Chişinăului participă 300 de agenţi economici, inclusiv 42 de producători autohtoni.