UE / Nato

(VOX POPULI) Ar trebui Republica Moldova să renunțe la neutralitate?

Poate fi considerată țara noastră neutră dacă are trupe străine pe teritoriul său? Nu ar trebui ca Republica Moldova să renunțe la neutralitate și să încerce să adere la NATO?

La aceste întrebări au răspuns studenții de la universitățile din Chișinău.

Constantin Stratan, anul II, Facultatea de Științe Economice, Business și Administrare (USM)

Republica Moldova ar trebui să renunțe la neutralitate, ca să putem intra în Europa mai liber. Din cauza asta, europenii deocamdată nu ne acceptă. Intrarea în NATO ar fi un pas bun pentru țara noastră, pentru că am putea primi un ajutor în caz de război.

Sergiu Bacalov, masterand, Facultatea de Psihologie (USM)

Procesele politice de astăzi sunt prea dificile ca să rămâi neutru. Noi suntem nevoiți să depindem de cei din jurul nostru. Așa a fost în Evul Mediu, la fel este și în prezent. Oricum ajungem în sfera de interese a cuiva. De noi depinde modul în care vom reuși să supraviețuim în situația dată și în ce mod noi vom face față greutăților. Dacă vor fi respectate interesele Republicii Moldova, pentru mine nu contează dacă țara va rămâne neutră sau va adera la o alianță internațională.
Chiar și în cazul în care are trupe străine pe teritoriul său, Republica Moldova poate fi considerată neutră, pentru că neutralitatea determină vectorul politic al țării, iar prezența unui contingent militar străin este în spiritul vectorului politic al statului căruia îi aparține acest contingent. Republica Moldova nu a fost neutră niciodată de-a lungul istoriei sale. A fost sub influența Turciei, Imperiului Rus, apoi URSS. De aceea noi neutri cu adevărat nu am fost niciodată.
Nu știu cum să răspund la întrebarea dacă ar fi bine ca Moldova să intre în NATO, nu cunosc toate nuanțele. Ar fi totuși un pas pozitiv, dacă ar contribui la binele țării. Prin binele țării înțeleg dezvoltarea acesteia ca stat de drept care respectă valorile democratice.

Irina, anul II, Facultatea de Litere (USM)

Nu mă interesează acest subiect. Nici nu aveam idee că pe teritoriul R. Moldova sunt trupe străine. Sincer, eu manifest mai curând un cretinism politic, pentru că nici nu știu ce e NATO. Am auzit cuvântul acesta, dar nu pot să vă spun ce înseamnă.
În ziua de astăzi nici nu știu cine ar putea să ne asigure securitatea, de vreme ce însuși sistemul de guvernare nu funcționează bine. Ce, suntem copii ca să vină cineva să ne conducă? Ce se întâmplă în Ucraina este politică, și Rusia și SUA se joacă acolo. Nu aș vrea ca în Republica Moldova să fie la fel.

Victor, anul IV, Facultatea de Energetică (UTM)

Nu ar trebui să intrăm în NATO, pentru că în acest caz nu e vorba de interesele poporului, dar de interesele parlamentului. Nu cred că oamenii ar dori așa ceva. În acest caz, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi amplasate obiective militare strategice, va persista o amenințare. Din acest motiv ar trebui să păstrăm neutralitatea. Țara trebuie să-și asigure securitatea în mod independent, să nu stea sub scutul altor state. Din punctul meu de vedere, asta ar însemna că statul nostru ar avea importanță doar ca o poziție geografică strategică. Vom fi folosiți, dar ca un avanpost. Mai ales pentru că între NATO și Rusia sunt relații tensionate, e bine să fim neutri.

Irina, anul I., Facultatea Tehnologie și Management în Industria Alimentară (UTM)

Sincer, nu mă interesează politica. Cred că Republica Moldova singură trebuie să-și asigure securitatea, nu să se bazeze pe altcineva. Nu cred că ar fi bine să intrăm în NATO.

Andrei Balaniuc, masterand (ASEM)

Nu are niciun sens ca Republica Moldova să intre în NATO. Cum este așa și o să rămână. Chiar dacă are un contingent străin pe teritoriul său, e vorba de un teritoriu care nu-i mai aparține. Transnistria e pierdută. Nu o mai obținem înapoi. Desigur, NATO ar putea să ne asigure securitatea, dar nu e bine să renunțăm la neutralitate.

Ignat, Facultatea de Jurnalism (USM)

Eu optez pentru neutralitate. Și ce dacă contingentul militar rus e prezent în Moldova. Ei sunt pacificatori. Iată dacă ne atacă cineva, ei ar putea să ne ajute. Nu am nimic împotriva lor.
Nu știu cine ar putea să ne asigure securitatea. Sigur, Europa nu ne va apăra.

Alexandru, Facultatea de Drept (ULIM)

Republica Moldova cum a fost neutră așa și o să rămână. Nu avem o conducere care să adere la cineva, să aibă un scop național. Cred că ar fi bine să aderăm la NATO. Cred că ar fi un plus pentru noi, am fi mai asigurați. Dar asta nu se va întâmpla în curând.

Eduard Țugui, doctor în științe politice, expert IDIS-Viitorul

Noi ne-am dat prea mare importanță întrebându-ne dacă dorim sau nu să intrăm în NATO. În fond, am vrea noi să fim acolo, pentru că nu am avea îngrijorările pe care le avem în contextul crizei ucrainene. O treime din populație, conform ultimului sondaj, nu exclude posibilitatea unui conflict militar în R. Moldova. Dacă era NATO aveam o garanție de securitate suplimentară, care ne-ar permite să ne ocupăm de alte chestiuni sociale și economice. Problema pentru R. Moldova este diferită, pentru că, sincer să vă spun, astăzi nu mai cred că toate țările membre NATO și-ar dori să intre într-o alianță militară cu R. Moldova. Nici cu R. Moldova, nici Ucraina, nici cu Georgia. Într-o asemenea alianță militară, nu noi suntem cei care vrem sau nu vrem.

După criza din Ucraina, NATO va arăta diferit. Statele membre trebuie să hotărască dacă măresc acel 1,6% din PIB pentru cheltuieli militare. Și noi, la rândul nostru, mărim sau nu aceste cheltuieli? Putem totodată să negociem un parteneriat cu NATO mai consolidat după modelul finlandez. Moldova are un argument puternic în negocieri cu statele NATO. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă în regiune, începând cu 2008 în Georgia, este și consecința faptului că la Summitul NATO din 4 aprilie 2008 de la București, nu li s-au dat mapele de parcurs Ucrainei și Georgiei. Pentru Putin asta a fost una dintre marile victorii. El a înțeles că poate să facă ce dorește. Iată acesta este argumentul nostru ca să începem negocierile cu partenerii. După asta s-ar putea modifica Constituția, care stipulează că suntem stat neutru. Articolul 11 este invalid pentru că nu se respectă de Federația Rusă. Aceasta nu respectă nici angajamentul internațional semnat în cadrul OSCE privind trupelor. Dar în situația în care ne aflăm, ar fi riscant să umblăm la acest articol. Asta se face doar într-un stadiu avansat de negocieri cu NATO sau avem garanții de securitate din partea unor state-membre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *