Eveniment

(VOX POPULI) Ce am comemorat pe 2 iulie?

A domnit 47 de ani, perioadă care nu a mai fost egalată în Istoria Moldovei. În timpul său, ţara a dus multe lupte împotriva Imperiului Otoman, a Regatului Poloniei şi a Regatului Ungariei. Mai multe dintre bisericile şi mînăstirile ridicate de el fac parte din patrimoniul mondial. Astăzi însă, puţini sunt cei care ştiu că 2 iulie e zi de doliu naţional, în anul 1504 s-a stins din viaţă marele domnitor Ştefan cel Mare.

VOX POPULI

Mihai Gonţa, pensionar: Un mare om a fost Ştefan cel Mare, un Sfânt. A fost Domnitorul Ţării timp de 47 de ani. Ieri a fost o zi importantă de care puţini îşi mai aduc aminte, s-au împlinit 508 ani de la trecerea lui în nefiinţă.

Lori Guţu, sudor electric: Stefan cel Mare a câştigat 34 de războaie şi a fost conducătorul Ţării Moldova. Nu ştiu ce a fost pe 2 iulie.

Vitalie Gurdilă, businessman: Ştefan cel Mare a fost un mare Împărat al Republicii Moldova, a Marii Românii pe atunci, aceasta a fost prin anul 1747, nu sunt sigur. Însă cel mai interesant e că ştiu precis că a câştigat multe războaie – 38 sau 47. Iar din toate, numai pe unul l-a pierdut. Pe 2 iulie a trecut în lumea celor drepţi, Dumnezeu să-l odihnească!

Călin Lozan, freellancer: Ştefan cel Mare a fost o personalitate notorie a acestor plaiuri, a reuşit să statalizeze Moldova de la nord până la sud şi chiar peste teritoriile ei. Da, ştiu că pe 2 iulie se comemorează trecerea lui în nefiinţă, însă nu de flori are nevoie memoria domnitorului, ci de noi, să păstrăm veşnic vii faptele şi amintirea lui.

Daniela Ţurcan, studentă: Ştefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei în perioada 1457-1504. În timpul domniei sale, ţara a avut cea mai glorioasă perioadă, din toate punctele de vedere. Nu ştiu, din păcate, ce se comemorează pe 2 iulie, dar intuiesc că e ceva legat de el, poate moartea lui?!

Constantin, inspector public: Ştefan cel Mare a fost domn al României şi al Basarabiei. La 2 iulie cred că au fost încercate şi organizate tratative de pace, ca să ducem noi o viaţă frumoasă mai departe. A câştigat multe războaie.

Natalia Turtureanu,
stagiară la TIMPUL

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *