Actualitate

(VOX POPULI) Moldoveni în Anglia: Britanicii au păreri împărțite, noi suntem împotrivă


Vadim Suflet, șofer stivuitor la Jaguar Land Rover
Burton-Upon-Trent, Staffordshire

Jumătate dintre englezi sunt pentru ieșirea Angliei din UE. Este vorba de oameni de rând, sătui de străini care fură și distrug totul în jur. E plin de țigani și români care fac probleme. Eu, personal, îi detest. România e o țară frumoasă, dar nu este pădure fără uscături.
Pe mine personal nu mă afectează deloc. Atâta timp cât am contract permanent de muncă, în cazul ieșirii, o să primesc actele necesare, care o să-mi permită să-mi continuu viața și munca aici. Pentru persoanele care lucrează la negru sau prin agenție e mai problematic.
E ireal să iasă Anglia din UE, asta ar duce la pierderi colosale. UK ar fi nevoită să întoarcă taxele la toate persoanele care ies din țară, ceea ce înseamnă sume imense. Și forța de muncă ar scădea considerabil. Toate uzinele ar rămâne practic fără lucrători. Chiar și din punct de vedere economic, ei sunt la pământ.


Iulia Munteanu, liber angajat
Londra

Părerile cetățenilor britanici cu privire la Brexit sunt împărțite și diferă în funcție de vârstă și regiune, însă majoritatea cetățenilor vor să rămână în Uniunea Europeană. De asemenea, există și o parte din britanici cărora le este indiferent dacă Marea Britanie va ieși sau va rămâne în UE.
Eu sunt o mare susținătoare a proiectului european și, desigur, mi-aș dori ca, la referendum, britanicii să se pronunțe asupra apartenenței în continuare la blocul comunitar. E clar că Uniunea Europeană nu va mai fi la fel fără UK și riscă să piardă unul dintre motoarele economice, financiare şi militare ale UE.
Eu sunt stabilită în UK cu pașaport românesc, ceea ce îmi oferă drepturi egale cu ceilalți europeni. La rândul meu, contribui la bugetul de stat plătind taxe și impozite. Deci, nu cred că cetățenii români, care s-au stabilit deja aici, vor fi afectați în vreun fel de rezultatul referendumului. În schimb, conaționalii ce urmează să vină în Marea Britanie se vor confrunta cu o serie de restricții. Se vorbește despre suspendarea ajutoarelor sociale pe o perioadă de 4 ani de la intrarea în Marea Britanie, pentru muncitorii veniţi din Est.


Viorica Buzatu
Londra

Nu cred că Anglia va ieși din UE și nici nu-mi doresc acest lucru. Cu toate că eu plec acasă definitiv în iulie și nu văd cu ce m-ar afecta pe mine. Dar dacă va ieși, cu siguranță nu o să fie bine pentru cei care sunt aici și muncesc, indiferent de naționalitate, nu vorbesc de cei stabiliți de mulți ani. Lira sterlină va scădea foarte mult, și locurile de muncă la fel.


Sergiu Țurcanu, angajat în domeniul IT
Londra

Părerile sunt împărțite cam proporțional – unii vor să iasă din UE, alții vor să rămână, iar al treilea grup sunt indecișii. N-am văzut o majoritate clară. Totuși, se pare că mai mulți sunt de cei care vor să rămână. Și eu fac parte din ultimii, cu toate că am și rezerve. Pe termen scurt, ieșirea din UE a Regatului Unit nu mă afectează, pe termen lung – ar putea să mă afecteze la nivelul la care-i afectează pe toți rezidenții acestei țări. Afară nu ne vor da oricum, dar dacă vor fi consecințe economice grave, toți vor avea de suferit.


Liudmila Șalvir, recepționistă la hotel
Salisbury, Wiltshire

Nu-mi doresc ieșirea UK din UE, căci automat vom fi supuși anumitor proceduri mult mai stricte și complicate de integrare în țară. Vom pierde anumite drepturi de care beneficiem acum. Suntem pe același nivel cu englezii la moment. Ieșirea din UE ne va lua aceste drepturi. Tinerii englezi din UK sunt pentru a rămâne în UE.
Recent, am avut o discuție într-o familie tradițional englezească, acolo s-au împărțit părerile. Cei care sunt pentru ieșire spun că Anglia e țară puternică, că poate să fie independentă și să nu se supună legilor europene. Cei care sunt pentru a rămâne văd beneficiile care le au, că sunt liberi să călătorească, au permis de muncă, studii, au proprietăți în țările europene. Alții afirmă că țara nu are atâția bani, cât să supraviețuiască independent. Asta cred și eu, e mult prea complicată politica mondială la moment și se luptă mult pentru influență și bani. Sunt înconjurată de mai multe persoane care sunt pentru a rămâne în UE. Sper să fie așa.


Iurie Cojocaru, constructor, blogger
Londra

Sigur că o să ne afecteze într-o anumită măsură, însă, întrucât noi nu avem dreptul la vot, oricare ar fi rezultatul referendumului, noi trebuie să le respectăm dorința, pentru că e țara lor până la urmă! Lumea vorbește despre Brexit, dar părerile sunt împărțite: majoritatea cred că Anglia nu va ieși din UE și asta nu neapărat că nu și-ar dori asta, dar pentru că la mijloc sunt multe interese politice și economice, de aceea mulți cred că rezultatul referendumului se știe deja! Adică va rămâne în UE!
Și chiar dacă va ieși din UE, nu va putea da pe nimeni afară din țară (pe cei care sunt deja aici), doar pot să pună anumite condiții pentru cei care vor să vină: Visa sau Blue Card, cum a mai fost înainte!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *