Social

VOX POPULI: Postul mare – dietă sau leac pentru suflet?

Pe parcursul lui, credincioșii au interdicția de a consuma băuturi alcoolice, carne, ouă, lapte, pește sau derivate ale lor și renunță la anumite obiceiuri, pentru a intra în comuniune cu Dumnezeu. 
Cu această ocazie, TIMPUL a întrebat diferiți oameni din stradă dacă țin Postul Mare și de la ce se abțin în timpul lui.

 

Veaceslav, 43 de ani

Țin postul, fiindcă așa-i obiceiul din bătrâni, este atât o dietă, cât și o tradiție. Trebuie să avem în vedere că nu trăim degeaba în lumea aceasta. În timpul postului nu se interzice doar să nu mâncăm de frupt, dar trebuie și să ne purtăm frumos, să nu înjurăm, să nu facem prostii.

Maria, 52 de ani

Sigur că voi ține post, doar sunt creștină. Religia nu poate fi tradiție, țin postul și pentru sănătate, și pentru că e Postul Mare. Țin postul așa cum spune canonul, mănânc doar ceea ce se permite, adică doar legume.

Marcela Anghel, 18 ani

E un post atât spiritual, cât și trupesc, desigur că ne abținem de la lactate și proteine etc., cât și de la vorba nechibzuită și altele.

Sergiu, 37 de ani

Sunt vegetarian și ateist.

Mariana, 30 de ani

Nu voi ține postul, fiindcă am copil mic și alăptez. Am ținut post când eram mică, la bunica la țară. Este o tradiție și consider că este bine de ținut postul nu din considerente religioase, ci fiindcă este bine pentru organism să aibă niște zile de descărcare.

Petru, 56 de ani

Nu voi ține post. Nu cred în Dumnezeu, să fi existat, era să facă ordine în Moldova noastră.

Nadejda, 55 de ani

Țin post, fiindcă așa trebuie. E nevoie de o descărcare a acestui trup păcătos. Este un regim de șapte săptămâni, care este foarte benefic pentru organismul uman.

Tatiana, 47 de ani

Probabil voi ține o săptămână de post. Așa am fost învățată de mică, nu este vorba numai de postul trupesc, ci și de cel sufletesc.

Natalia, 27 de ani

Nu reușesc să fac mâncare de post, dar uneori țin o săptămână. Înainte țineam post cu familia și nu din motive religioase, dar pentru a fi mai liniștiți, mai calmi. Nu cred că postul, în sine, te curăță de ceva.

Maria, 65 ani

Țin post pentru suflet. Părinții au ținut, eu îl țin, copiii la fel. Postul curăță trupul, conștiința și sufletul. Postul nu este numai pentru organism, ci mai mult pentru suflet. Postul înseamnă să te abții de la ceea ce-ți place și-ți dorești mai mult.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *