Actualitate

Vox populi: Viața e mai ușoară la sat…sau la oraș?

Dovadă sunt localitățile rămase pustii, după ce oamenii au plecat din cauza lipsei locurilor de muncă și a unui viitor prosper pentru copiii lor. Unii au căutat salvarea în oraș, dar și aici condițiile de supraviețuire sunt dure.

Vladimir, 67 de ani
Peste tot e greu acum. La sat oamenii nu au cu ce lucra pământul, la oraș nu au cu ce întreține copiii. Pensia mea e 900 de lei. Cum să trăiesc?

Taisia, 68 de ani
Nu știu care e situația la țară. Eu am trăit toată viața în Chișinău. Aici nu e ușor. E oribil, nu doresc nimănui atâtea greutăți. Poate la sat aerul e mai curat, poți să mai crești ceva în grădină.

Iulia, 21 de ani
Depinde de perspectiva în care priviți, pentru că atât la sat, cât și la oraș, viața are punctele sale forte. Dacă vreți aer curat, o viață mai liniștită, atunci satul este ideal, dar dacă preferați un ritm de viață mai alert, căutați cafenele și oportunități mai bune de angajare atunci la oraș ar fi mai bine. Aici însă este mai costisitor.

Alexandru, 25 de ani
E o întrebare dificilă. Veșnicia s-a născut la sat, iar la oraș se termină. Sunt și plusuri, și minusuri. Probabil la oraș sunt mai multe posibilități, dacă vorbim de angajare, carieră. Dar sufletește cred că e mai bine la sat, pentru că acolo te regăsești, e liniște. Desigur, cheltuielile sunt mult mai mari la oraș, pentru că la sat, dacă lucrezi pământul, poți să te descurci. Și acolo sunt cheltuieli, depinde cu ce te ocupi.

Roma, 56 de ani
Dacă ai bani, și la sat se poate de trăit. Viața la oraș e tare grea. Am o pensie de 3000 lei și tot îi greu. Apartamentul e scump, de lucru nu-i, că la 56 de ani nu mă angajează nimeni deja.

Angela, 46 de ani
E bine acolo unde nu suntem noi. La țară e foarte bine, numai că nu ajung bani. De-ar fi bani, am trăi bine și la sat, și la oraș.

Leonid, 63 de ani
La țară trebuie să lucrezi. Munca e grea. La oraș ai lucrat, ai terminat schimbul și te-ai dus acasă. În schimb, la pământ, lângă vite, trebuie să lucrezi permanent. La oraș, ca să ai bani mulți, trebuie ori să înșeli pe cineva, ori să furi. În mod cinstit niciodată nu ai să te îmbogățești.

Petru, 21 de ani
Mie îmi place la oraș, pentru că aici sunt mai multe posibilități pentru afaceri. Desigur, la oraș cheltuielile sunt mai mari. Viața la țară probabil o preferă cei care iubesc agricultura.

Mihai, 59 de ani
E greu și la oraș, și la țară. Pensia de la oraș e de 800-900 lei. Numai serviciile comunale costă peste o mie de lei. Ce să mai mănânce omul? La țară tot e așa. Omul lucrează toată viața la prășit și are 500 de lei. Cum să trăiască? În schimb, demnitarii au milioane. Deputatul stă în cabinet și doarme și are 10 mii de lei pe lună. Iată eu încerc să mă angajez. Am 59 de ani. Îmi spun „Să vii mâine”, iar a doua zi deja e angajat altcineva. Cei bătrâni sunt lăsați pe drumuri.

Lilia, 24 de ani
Sunt de la sat. Cred că viața la noi e mai ușoară pentru că sunt mai puține cheltuieli. Desigur, depinde de condițiile în care trăiești. Poți să trăiești bine oriunde. Eu mi-aș dori să trăiesc tot la sat.

Serghei, 28 de ani
E mai ușor să trăiești acolo unde lucrezi. La țară, în schimb, ai întotdeauna ce să mănânci. Tai o găină, mai rupi o roșie din grădină. Pentru asta trebuie să lucrezi, altfel e greu.

Doina, 68 de ani
Sunt de la țară, și mă pot descurca acolo. La oraș e bine, dar e o viață leneșă. La oraș, cheltuielile sunt mai mari, iar la țară munca e mai plăcută, chiar dacă trebuie să lucrezi mult.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *