Actualitate

(VREM UNIRE) România pe locul 17, Rusia pe 99, iar Moldova pe locul 103

Cu un rezultat de 6,63 puncte din 10 posibile, Moldova a coborât nouă poziţii comparativ cu anul precedent din cauza unui scor mai scăzut la categoria structura sistemului juridic şi protejarea drepturilor de proprietate, reglementări în domeniul creditării bancare, al muncii şi mediului de afaceri. Astfel la capitolul reglementarea mediului de afaceri Moldova se află chiar pe locul 122 în lume.

În topul, realizat în baza datelor din anul 2013, Republica Moldova s-a clasat la egalitate cu Tailanda, în urma unor state precum Rusia (locul 99), Kârgâzstan (locul 97), sau Tadjikistan (locul 92) şi a devansat astfel de state ca Slovenia (111) sau Ucraina (128).

În fostul spaţiu post-sovietic şi în regiunea Europei Centrale şi de Est, cea mai liberă economie este a Georgiei (locul 11), urmată de cea a României (locul 17), Armeniei (locul 18) şi Lituaniei (locul 19).

Raportul realizat de Fraser Institute analizează gradul în care politicile şi instituţiile unei ţări susţin libertatea economică prin intermediul a 42 de indicatori care se grupează după cinci domenii majore: mărimea intervenţiei Guvernului în economie (determinată ca nivel al cheltuielilor guvernamentale, al impozitelor şi taxelor, întreprinderi publice), structura sistemului juridic şi protejarea drepturilor de proprietate, stabilitatea monetară, libertatea comerţului internaţional, reglementări în domeniul creditării bancare, al muncii şi mediului de afaceri. Un punctaj mai apropiat de 10 indică un nivel mai ridicat de libertate economică.

Cele mai libere economii din lume sunt Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Insulele Mauricius, Iordania, Irlanda, Canada şi Marea Britanie. La polul opus se situează Venezuela, Republica Congo, Libia, Chad, Siria, Argentina, Algeria, Zimbabwe, Republica Africa Centrală și Angola. 

Institutul Fraser este o organizaţie publică canadiană independentă de cercetare şi de învăţământ, cu o reţea globală de 86 de filiale.

sursa: mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *