Actualitate

Vremuri bune la vamă. Contrabanda cu țigări din R. Moldova spre România a crescut de 4 ori în primăvara acestui an

Contrabanda cu tigari din Republica Moldova spre Romania ar fi crescut de aproape 4 ori in primavara acestui an. Asta arata datele unui studiu realizat de o companie de cercetare de peste Prut. Autorii spun ca fenomenul ar putea avea legatura cu razboiul din Ucraina si redirectionarea fluxurilor de marfuri pe teritoriul tarii noastre. Reprezentantii Serviciului Vamal din Moldova ne-au spus ca nu se pot expune la acest subiect pentru ca nu stiu de unde au fost luate cifrele prezentate in studiu. Precizeaza, insa, ca toate cazurile de contrabanda dejucate sunt facute publice (sic), iar in ultimii patru ani importul si exportul de tigari a scazut.

Studiul realizat de compania de cercetare Novel Research din Romania, privind cercetarea comertului ilegal cu produse din tutun, citat de Mold-street, arata ca la hotarul cu Republica Moldova se atesta o tendinta de crestere a contrabandei cu tigari, in perioada lunilor martie-mai 2022. Mai exact, cota Republicii Moldova ar fi crescut de aproape patru ori, de la un nivel de 6,9% in martie, la 26,7% in mai 2022. Fata de luna ianuarie, cresterea ar fi si mai semnificativa – de 7,6 ori, arata studiul Novel Research. Atunci nivelul contrabandei era de 3,5 la suta.

NIVELUL TRAFICULUI DE TIGARI DIN REPUBLICA MOLDOVA SPRE ROMANIA

Martie – 6,9%

Mai – 26,7%

Ianuarie – 3,5%

Autorii nu explica acest fenomen, dar afirma ca ar putea avea legatura cu razboiul din Ucraina si redirectionarea fluxurilor de marfuri din aceasta tara prin teritoriul tarii noastre. Or, cota Ucrainei in traficul cu tigari a coborat la 0%. Am solicitat un comentariu de la Politia de Frontiera si Serviciul Vamal, dar responsabilii de acolo ne-au spus ca nu se pot expune in privinta acestor date pentru ca nu stiu de unde autorii studiului au luat aceste cifre.

Partidul Actiune si Solidaritate: “Treptat, facem ordine la vama si oprim contrabanda, iar veniturile la fisc sunt in continuare in crestere. Curatam institutiile statului de functionari corupti si simplificam procesele.”…se arata in raspunsul oferit de serviciul de presa al PAS. 

protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *